Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит 80-годишен юбилей на композитора Михаил Пеков

Проф. Михаил Пеков
Снимка: Булфото

Лятното настроение постепенно отшумява, но времето за празнуване никога не свършва.

В първото издание за месец септември „Студио „Музика“ отбелязва 80-годишния юбилей на композитора и педагога проф. Михаил Пеков, който с радост прие да сподели със слушателите своя празник.

Той е роден на 6 август 1941 г. в град Видин, където за първи път е запленен от голямото изкуство.


Бъдещият композитор рано се откъсва от родната интонационна среда, тъй като семейството се установява в София. Тук започват и сериозните занимания на Михаил Пеков по музика с изучаването на цигулка, но за първи път припламва и искрата на композиторското вдъхновение.

Първите по-значими творби на Михаил Пеков се появяват по време на следването му в Музикалната академия (тогава Българска държавна консерватория) от 1962 до 1967 г. в класа по композиция на Веселин Стоянов. Между 1963 и 1966 г. той пише първата си симфония и първите си два струнни квартета. След завършване на висшето си образование специализира композиция най-напред в Санкт Петербург (тогава Ленинград) при Вадим Салманов между 1970-71, а през 1979 г. и в Будапеща при Емил Петрович.

Михаил Пеков е творец с изключително достъпен за широката публика музикален изказ. В творбите си той успява по елегантен и естествен начин да избегне някои от изкушенията на своето съвремие, като прекомерното усложняване чрез претрупване или разрушаване на формата. Изчерпателен, без да е многословен, в съчиненията си Михаил Пеков остава верен на завещаните класически традиции, като ги претворява със средствата на съвременния музикален език. Така той се изгражда като композитор, чиято музика е носител на пъстра палитра от интонационни нюанси. В нея откриваме и философски размисъл, и детска игра, жанрово-танцувални образи, прочувствена кантилена или пък тържествен апотеоз. Автор е на 14 симфонии, инструментални концерти, 26 струнни квартета, солови творби, камерна музика за различни ансамбли, голям брой солови и хорови песни, операта „В полите на Витоша“ и „Стабат матер“ за смесен хор и симфоничен оркестър.

Михаил Пеков е и дългогодишен преподавател по хармония и композиция в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Споделете празника на проф. Михаил Пеков и се докоснете до неговия музикален свят във вторник – 7 септември, от 19.30 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20