Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марина Цекова: Журналистиката трябва да бъде компас за справедливост

Снимка: архив БНР

Летните отпуски и публицистиката и дали журналистите успяха да архивират за историята жежкото политическо лято, придружено с кризи? Кой е медийният комфорт, който политиците не заслужават? Как се разказва война? В „Мрежата“ гостува Марина Цекова, водещата на „Събуди се“ в телевизия НОВА.

Публицистика и комуникации

Марина ЦековаМарина Цекова: „Академичното образование в Германия, което съм завършила там, учи не само как да бъдем част от медийния процес, но и как да анализираме медийния процес, т.е. това, което виждаме, трябва да го подложим на качествен и количествен анализ и да разберем къде по скала са разположени медиите. Германия ме научи, че журналистическата етика и принципите, които един журналист трябва да спазва в професията, са водещи. Всички умения, техники, това как се прави репортаж, как се говори, как се изговарят буквите– може да се изучи, но ако човек не тръгва с правилната нагласа и принципи към тази професия, по-нататък може да стане много зле.“

Как се разказва война

Марина Цекова: „Когато съм се срещала с хора, които са били потърпевши от военни конфликти, съм знаела, че няма да мога да разбера напълно това, което им се е случило. Много е важно да се подходи с уважение и много важно е да разбереш, кои са границите, които самият човек не би искал да прекрачва в личните си истории.

Разказах историята за българската учителка от Афганистан, защото почувствах необходимостта на хората да усетят Афганистан отвътре и извън статистиката на военните, които ще изпратим по границата, отвъд дупките по оградата с Турция, които мерим с метър.

Най трудният въпрос към човек, избягал от войната, е: „Как вижда живота си от тук насетне?“

Най-трудните въпроси, зададени на човек избягал от война, е когато го помолиш да си спомни за живота преди войната. Това е винаги моментът, в който хората, ако не започват да плачат, то много се разстройват. Не от това, че сега са зле, а заради това, колко хубаво им е било преди.

Колкото и да е голямо желанието на един журналист да разкаже една история, тя няма цена, ако би застрашила човешки живот. Аз знам, че понякога колегите минават границата в желанието си да разкажат добра история, и вярвам, че го правят от добри подбуди, но съм достатъчно време в тази професия, за да съм сигурна, че тази цена просто не си струва.“

Целия разговор с Марина Цекова чуйте в звуковия файл.

Снимки: архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил..

публикувано на 17.10.21 в 09:45

Има ли такова нещо като политически език

Политическият език – превод в ефир. Освен от футбол, тенис, Формула 1, екология, енергетика, производство и консумация на ферментирали и дестилирани напитки, доказано е, че българите най-много разбират от политика. Но сравнително рядко разбират какво точно говорят политиците. В топ 10 не среднощните разговори са споровете за политика. Често се оказва,..

публикувано на 17.10.21 в 09:10
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от..

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов , консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“...

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието..

обновено на 15.10.21 в 10:44