Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бразилия на Стефан Цвайг

Снимка: @vakonpublishing

„Бразилия. Страна на бъдещето“ е една от последните книги, които преди самоубийството си световноизвестният майстор на психологическата новела немскоезичен писател Стефан Цвайг написва, заедно с автобиографията си „Светът от вчера“ и „Шахматна новела“. Цвайг е намерил убежище в Бразилия по времето на нацистките преследвания в Европа и харесва тази страна заради свободата. „Бразилия“ не е обикновен пътепис, в книгата присъства богатство от теми, които Цвайг ни предлага.

Това е нетипична книга за него, в която той създава един завладяващ портрет на страната от годините ѝ на незначителна колония до възхода ѝ като диаманта в короната на Португалия, от дните на робството и златната треска до динамиката на съвремието, изпълнено с контрасти.

Стефан Цвайг, прекарал младостта си във Виена – столицата на красотата, културата, сред безоблачното небе на литературата, изкуствата, пред които се прекланя, сам обяснява в началото на книгата, че решава да я напише заради миролюбивите стремежи и човешко поведение на иначе разнородната по етнически състав страна. Той е очарован от нея, но нацистките настроения достигат и до този далечен край на света и идеалът, и реалността явно се разминават, защото малко след написването ѝ писателят посяга на живота си. Какво харесва известният писател в Бразилия чуйте в звуковия файл.

Снимки: Издателство „Вакон“ / ФС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02