Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерти в село Пчеларово

7
Моменти от срещите в село Пчеларово
Снимка: личен архив на Константина Петкова

Някъде в Добруджа, между Добрич и Дуранкулак се намира едно село, което влиза в историята на културния живот в страната със своята концертна зала и художествена галерия. Селото е Пчеларово, а събитията се случват в имота на Константина Петкова, която е превърнала обора на дядо си в прекрасно арт пространство.

Някога той е събирал 64 коня. Това не пречело на дядо Петко да използва обора, за да представя пред съселяните си различни театрални постановки, в които самите те са главни действащи лица. Излизал глашатая и съобщавал, че в дама (обора) на бай Петко ще има театър.
„Носете си тиквите“ – бил призивът, защото пристигащите зрители от близо и далеч носели тикви, на които седели по време на спектакъла, а след това отнасяли.

„Теди Москов искаше да възобновим тази традиция, но аз не го окуражих“ – смее се Константина.

Вече 10 години от април до октомври тя събира от целия регион, че и от по-далеч, зрители за своите куртурни събития. Превърнатият в зала обор има чудесна акустика, високо оценена и от музиканти като Антони Дончев. Концерти се изнасят и в градината.
Моменти от срещите в село Пчеларово
„Винаги очаквам всичко да се раззелени. Тази година беше по-хладно, затова сезонът започна по-късно... Търся да свържа концертите с някоя годишнина“ – споделя Константина.

Акцентира върху 500-годишнината на Леонардо да Винчи, на Дебюси. На 4 септември концерт с творби на Арво Пярт изнасят цигуларят Иван Пенчев и арфистката Деница Димитрова. Г-жа Петкова се свързва с издателството на самия композитор и получава разрешение да използва избраните пиеси, а тъй като входът е свободен те щедро отказват да искат заплащане за авторско право.

През този сезон в арт салона са гостували трио Владигарови, Стефан Вълдобрев и „Обичайните западазрени“, Магдалена Петрович и Петър Йорданов, Васил Петров, Мирослава Кацарова. Предстои авторска вечер на Камелия Тодорова и концерт на Васко Кръпката.

Надежда Цанова и Петър Македонски
На 10 септември тромпетистът Петър Македонски и пианистката Надежда Цанова ще изнесат концерт посветен на творчеството на акад. Васил Казанджиев, роден на същата дата. Ето и програмата на концерта:
• Васил Казанджиев – Соната за тромпет и пиано
• Джордже Енеску – Легенда
• Панчо Владигеров – Ритмично движение
• Георги Златев Черкин – Севдана
• Васил Казанджиев – Токата
• Румен Бояджиев-син – Лементо
• Ференц Лист – Трансцедентен етюд 12 „Chasse-neige“
• Фридрих Хидеш – Фантазия
• Григораш Динику – Хоро Стакато.

Последното събитие е на 4 октомври.
Но срещите с изкуството, на които е домакин Константина Петкова, не свършват с края на летния сезон. През зимата в дома си в Добрич тя организира филмови прожекции за ограничен кръг от приятели.

„Вечерта не свършва с края на филма – казва Константина. Продължаваме с почерпка, с дълги разговори за видяното“.
И така до новия концертен сезон.
В звуковия файл чуйте разговора с Константина Петкова.


Снимки: личен архив на Константина Петкова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35