Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реконструкция в многофамилна сграда без експертно решение - имаме ли право

Снимка: БГНЕС

Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато без експертно разрешение се събарят стени, усвояват балкони, преместват се врати и водопроводи?

Колко закона се нарушават, извършват ли се проверки и къде се подават сигналите?

Темата коментира в “Нашият ден“ Методи Андреев, строителен инженер.

“Когато се започва ремонт, свързан с реконструкция, е необходимо да се направи една консултация със строителен инженер-конструктор.

За да се види дали предлаганите промени не засягат носещи елементи. По принцип в една конструкция имаме носещи елементи, които поемат само вертикални товари и носещи елементи, които поемат и вертикални, и хоризонтални товари. Хоризонтални товари са предимно натоварванията от сеизмични въздействия.

При реконструкциите е абсолютно забранено да се нарушава един от двата вида конструктивни елемента.


Неносещи елементи

Това са т.нар. преградни стени при условие, че те са обиколени от греди. Те са обикновено 12 см. и изпълняват само разпределителни функции в помещенията.

На пръв поглед те не са носещи, но участват във формирането на един периметър, кото ние строителните инженери наричаме “коравина на сградата“. Това е важно експлоатационно изискване, има и нормативни изисквания, свързани с този параметър.

За неспециалиста бутането на преградна стена от 12 см. може да е много лесно, но зависи къде се намира стената и колко е дълга.

Например бутането на преградна стена на сграда от шест етажа, ако тя е се намира на шестия етаж има едно значение, а на първия коренно различно.

Кои още преустройства на сградата могат да бъдат заплаха за здравината й чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиопредавател

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 22 октомври ще бъде извършена планова  техническа  профилактика от 9 до 17 часа на  предавателя на ултракъси вълни НИКОПОЛ 5  на честота 98.2 MHz.  Възможни са  прекъсвания на сигнала.  Можете да слушате  програма „Христо Ботев“ през интернет сайта –  player.bnr.bg.

публикувано на 22.10.21 в 06:00

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи..

публикувано на 21.10.21 в 13:36
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност. Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната . Стартъпите са стартиращи фирми с..

публикувано на 21.10.21 в 11:35
Лазар Петров

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете? Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров , директор..

публикувано на 21.10.21 в 11:24

Пътешествието на меда

През 2018 г. двама братя пчелари от Северна България решават да преместят кошерите си, за да осигурят на пчелите си чиста паша. Добромир и Енчо Еневи избират един от най-дивите райони на България – Ивайловградско. Кошерите на Добромир и Енчо Еневи са на самата граница с Гърция сред недокосната природа, където почвите са канелени и освен пчелите жужат и..

публикувано на 21.10.21 в 10:55