Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да си спомним за Малина Томова

Снимка: архив БНР

Изминаха десет години от смъртта на поетесата, сценаристка и издателка Малина Томова. Не само талантлив творец, но и личност със силно изразена гражданска позиция, тя продължава да стои в паметта на няколко поколения с макар малкото си на брой, но силни стихосбирки, с филма „Гори, гори, огънче“, разтърсил българското общество, донесъл и овации, и ругателства на екипа, особено на нея, с издателство ѝ „Стигмати“, чиито книги и досега се отличават с качеството на подбора, с работата ѝ в „Литературен вестник“, в „Романо ило“, с редактирането на безброй книги, с помощта към безброй приятели...

Празнотата, която остави Малина Томова трудно може да бъде запълнена. За нея чуйте казаното от поета Марин Бодаков, който също ни напусна преди дни, както и думи от поета Илко Димитров. Чуйте и самата Малина Томова, която представя издадената от нея книга на поета Иван Методиев - и той отишъл си твърде рано – запис от „Златен фонд“ на БНР, както и стихотворения, изпълнени от самата нея.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23