Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на София: Събитията в празничния 17 септември

Православната църква почита Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Снимка: БГНЕС

17 септември се отбелязва като Ден на София от 1992 година. Днес ще се проведе празнично заседание на Общинския съвет. Денят на София ще бъде отбелязан с много културни събития.

Столична Община по традиция ще връчи наградите за ярки постижения в областта на културата.

С наградите се отличават родни творци с принос към София в областите – литература, театър, музика, визуално-пластични изкуства, художествена фотография, кино, архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда.

Критика и журналистика в областта на културата, танцово изкуство, фолклорни сценични изкуства и съвременни перформативни и мулти жанрови изкуства.

Отново ще бъде връчена и специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Церемонията ще се проведе в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки.

За първи път Столична Община ще проведе голям концерт на открито, посветен на празника на града.

Музикалното събитие “Честит празник, София!“ започва в 18.00 часа в Южен парк 2. Концертът е с вход свободен.

На сцената очакваме Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и други.

Церемонията и връчването на наградите ще бъдат излъчвани на живо във Фейсбук на страниците “Столица култура“, “Арт София“ и на страницата на Столичен общински съвет.

Безплатен достъп на днешния 17 септември до“ Регионалния исторически музей – София“ и Зоологическата градина.

17, 18 и 19 септември ще се проведе и "КвАРТал". Шестото поредно издание на културната инициатива традиционно ще отбележи началото на есента с богата програма. Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града.

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19.30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония. В концерта ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази.

За празника „Звукът на метрото“ ще зарадва столичани и гостите на София. Събитието ще състои в два времеви диапазона – от 10.00 ч. до 13.00 ч. и от 19.30 ч. до 21.30 ч. Соличани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. 

В Аулата на НАТФИЗ е подредена сборна изложба на студентите, завършили в различни випуски на специалност „Фотография“. Събитието е специално подготвено за празника на София и ще бъде достъпно за столичани.

В празничния ден проф. Любомир Халачев ще представи най-новата си книга „Шапката на Ниночка“. Премиерата на изданието ще се състои в Аулата на НАТФИЗ от 18.00 часа. Сборникът съдържа 30 статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

За празника ще бъде открит и проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500.


На 17 септември Православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят, определящ добродетелите, които всеки християнин трябва да възпитава в себе си - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

В 9 ч. в столичния храм „Света София - Премъдрост Божия“ ще започне празнична света литургия.

Именици днес са Вяра, Верка, Надежда, Любов Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София и Софка.

Повече за инициативите, свързани с Деня на София чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10