Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политически обзор на седмицата

Доц. Иво Инджов: Петков и Василев се прицелват центристки

| обновено на 17.09.21 в 11:19
Асен Василев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Втори служебен кабинет и заявка за нов политически проект белязаха седмицата.

Изминалите политически събития коментира в “Нашият ден“ доц. Иво Инджов, политолог и университетски преподавател.

Проект на Кирил Петков и Асен Василев

“Доколкото мога да преценя и при липса на някаква предизборна платформа, двамата се прицелват в центристкото политическо пространство.

Идващи от сферата на бизнеса те са десни по профил, но в никакъв случай не са фанатично пазарно ориентирани и това се видя в техните действия и противоречията им с Николай Василев, който беше номиниран за министър-председател от ИТН.

Те очакват чрез по-добра финансова дисциплина, по-висока събираемост на приходите в посока държавния бюджет да спрат изтичането на държавни средства в задкулисни кръгове и корупционни сделки, да направят така, че в бюджета да остават повече пари за пенсии, здравеопазване, училища.

Тава са добри намерения, но в един момент ще се види, че това е само политическа технология и те трябва да имат и някакви ясни идеологически намерения, политическа програма, за да се разграничат от останалите партии.

На този етап ги виждам като една центристка формация. Някои спекулират, че това ще е българска платформа, подобна на Макрон, когато той се възползва от слабостите на класическия партиен модел. Дали това ще се случи в България, предстои да видим.

Иво Инджов

Прогноза

Ако те успеят да участват в изборите с политическа партия или с коалиция от партии, използвайки тяхната регистрация, сигурно е, че ще влязат в парламента и то с много добър резултат, защото в момента са на върха на своята популярност.

Подкрепата им би дошла най-вече от хората, които досега не са гласували или гласуват рядко. Но определено харесват такъв тип поведение на честни, компетентни и волеви хора във властта, които осветляват корупцията и тъмните сфери на предишното управление. Те демонстрират, че запушват течовете и поне на този етап постигат краткосрочни резултати.

Рисковете

Те ще дойдат не само, ако няма добро идеологическо позициониране, но и от това дали ще успеят да създадат организационни структури в страната.


Приоритетите на служебния кабинет – избори, енергетика и проблеми в строителния бранш

Радикална промяна в политиката на кабинета няма да има, по-скоро ще се надгражда. Предишното служебно правителство се справи много добре с организацията на изборите, включително с противодействието на купения и контролирания вот. Затова допринесе много и промяната в Изборния кодекс.

Започна осветляване на корупционните схеми и ограбването на държавата при управлението на ГЕРБ. Това ще продължи, но вече не може да бъде основен акцент в работата на второто служебно правителство. Поради факт, че то вече се сблъсква с реални проблеми – ръст на инфлацията, покачват се цените, задава се тежка зима.

Възможно е да нарасне мигрантския поток на границата след събитията в Афганистан.  Както и голямото предизвикателство – коронавирус кризата.

В опит да угоди на всички лобита служебното правителство провежда политика, която не е в интерес на здравето на българските граждани – нито има смислена информационна кампания за ваксиниране, нито има строг контрол на спазване на и без това много либералните мерки.


Петър Стоянов

Вярвам, че той действително съвсем неочаквано се е озовал в политическата дискусия. Очевидно Стояно е един от успешните български президенти. В отчаянието си да намерят реално противодействаща фигура на президента Радев, ГЕРБ вкараха името му в употреба.

Чуйте Иво Инджов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи..

публикувано на 21.10.21 в 13:36
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност. Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната . Стартъпите са стартиращи фирми с..

публикувано на 21.10.21 в 11:35
Лазар Петров

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете? Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров , директор..

публикувано на 21.10.21 в 11:24

Пътешествието на меда

През 2018 г. двама братя пчелари от Северна България решават да преместят кошерите си, за да осигурят на пчелите си чиста паша. Добромир и Енчо Еневи избират един от най-дивите райони на България – Ивайловградско. Кошерите на Добромир и Енчо Еневи са на самата граница с Гърция сред недокосната природа, където почвите са канелени и освен пчелите жужат и..

публикувано на 21.10.21 в 10:55
Стойне Василев

Стойне Василев: Българинът не обича риска

През последните месеци се наблюдава скок в цените на основните хранителни стоки. Очаква се поскъпване на тока и парното. Цените на имотите също скочиха заради по-голямото търсене. Потребителят е поставен всеки ден пред нови предизвикателства и това се отразява на организирането на семейния ни бюджет. Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.10.21 в 10:15