Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи шестото издание на „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“



Работилница за репортери

Приключи шестото издание на инициативата „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“, организиран от регионалния новинарски портал „EspressoNews.bg., с медийното партньорство на БНР, в която над 100 ученици от цялата страна написаха текстове в три жанра (интервю, портрет и коментар) и бяха оценени от жури. Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София е победителката в конкурса. Трите текста, с които печели наградата са: „Криворазбраното огледало“, коментар; „Зографът Борис Донев и защо вярата е жива“, портрет и „Ефросина Ангелова: „Най-голямото постижение в професията ми са успехите на моите ученици!“, интервю. Емили Караколева и Десислава Василева, управляващ директор на „EspressoNews.bg“, разказват в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ как е започнал конкурсът, какво е било най-трудно за участниците в него, както и защо е наречен "Работилница за репортери".

Десислава Василева: „В началото целта ни не беше да създаваме нова генерация от журналисти, но „EspressoNews“ отразяваше 7 общини на запад от София. Искаше ни се да включим хората от местата. Защото това са малки общини, но с много инициативи и в които се случват много интересни неща. Решихме да ангажираме младите хора, които имат талант да пишат, но и са съпричастни към проблемите, а и към хубавите събития в тези общини. Така съдържанието в нашия портал стана много по-емоционално и лично. От друга страна им дадохме възможност да разберат дали журналистиката е тяхното призвание.“

Емили Караколева разказа какво е било най-интересно за нея в конкурса

„За първи път писах в журналистически жанрове и това събуди интереса ми към журналистиката. Никога не съм мислила, че ще ми хареса толкова много. Най-интересно, но и най-трудно ми беше да отразя следизборното положение в страната, като направя журналистически коментар. Мисля си, че ние като избиратели прехвърляме изцяло вината върху политическите партии, което според мен е грешка, защото политиците и действията им отразяват това, за което сме гласували. Според мен, трябва да има много повече граждански контрол върху действията на политиците. Този контрол може да се случва, когато в политиката навлязат млади и образовани хора, които да не влизат с мисли за собствени блага. Младите хора са отблъснати от нашите политици, защото ги виждат като еднакви. А според мен, политиците трябва да се отличават най-много по идеята си как биха се справили с корупцията у нас. А медиите и журналистите са тези, които трябва да отразят истината, фактите и детайлите във всяко събитие, обаче в много случаи ставаме свидетели на фалшиви новини. Това е голям проблем, защото обърква младите хора. Ние сме залети от информация и за да различим фалшивата от истинската новина трябва да си изградим критично мислене, но ние нямам в училище часове, които да ни подготвят за това и всеки се оправя сам. Колкото до журналистите, те често са стъклото на огледалото и аз се радвам, че в момента има удоволствието да пиша без да съм цензурирана от когото и да било.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54