Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Истории за изкуство с добро начало и без край

Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова
Снимка: личен архив

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете.

Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен, и графити артистът Ганчо Ганчев, който избира да твори във Велико Търново. С тях търсим присъствието на вярата, надеждата и любовта и причините да скачаш в дълбокото, за да постигнеш високите си цели.

Ева Данаилова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Ивайло Христов, а по- късно специализира Режисура при проф. Пламен Марков. Следват ролите и в Народен театър „Иван Вазов“: „Херкулес и Авгиевите обори“ от Фридрих Дюренмат, Тя 2 в „Любов“ от Елин Рахнев, персонажи в спектакъла на Александър Морфов „На ръба“, Беси в „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър, Барбара в „Среща в Санлис“ от Жан Ануи, Мария във „Виновният“ от Димитър Димов.

Ганчо Ганчев-Гана е художник, графити артист и един от организаторите на „VT Graff Fest“ в старата столица. Намира вдъхновение в прекъснатата връзка между човека и природата и съчетава техники от живописта в стенописите си и обратното.

Дебютната стихосбирка на Теа Монева носи заглавието „Преводачът на света“. За нея поетът Марин Бодаков казва:

„В „Преводачът на света“ приижда нежното ехо на детството. Съвременният свят си остава сложен, но когато теглиш чертата, той е и чист и красив. И лирическият аз на Теа Монева излъчва независимост, крехкост, умна свобода. Съзерцание и на голямото, и на малкото.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нино Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35

Една действителна история в картини

През 1968 година много популярна у нас е песента на Маргарита Радинска „Кукла на конци“, а на „Златният Орфей“ първа награда взима песента „Двама шопа из Европа“, Бийтълс издават своя „Бял албум“, основани са групите „Лед Цепелин“, „Джетро Тъл“ и „Дийп Пърпъл“. През май студентите във Франция започват серия от стачки и окупации. В София през лятото..

публикувано на 15.10.21 в 11:35