Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваня Нушева:

Не видяхме съдържателно визиите за реформа в изтеклите предизборни кампании

Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

46-ият парламент приключи работата си. Второто служебно правителство до голяма степен повтори кадровия състав на старото.

За първи път българите ще гласуват и за президент и вицепрезидент, и на парламентарни избори. Много наблюдатели прогнозират, че ситуацията в парламента ще бъде подобна и след третия вот.

Какво не направиха политическите партии и коалиции?

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Ваня Нушева, която счита, че липсва цялостна визия за реформа в отделните ресори.

“По какъв начин всяка една от политическите сили дефинира детайлите при изпълнението на приоритетите. Това обстоятелство не успяхме да видим в процеса на обсъждането на евентуално взаимодействие между политическите партии.

И в процеса на обсъждане на това кои лица персонално биха могли да реализират тези приоритети.

Когато говорим за определена реформа, тя трябва да има съответните параметри, детайли, които да представят съдържанието на тази реформа.

Тук опираме до ключовия въпрос – дали политическите партии през последните няколко изборни кампании, които провеждат, разработват свои детайлни съдържателни програми по отношение на тяхната визия за управлението на страната. Съществен дефицит и по време на предизборната кампания във връзка с изборите през април, и по време на тази през юли.


Когато имаме едни пределно общо дефинирани послания, без да се навлиза в същината на проблемите, партиите се оказаха в ситуация, в която преговарят, но отново се плъзгат по повърхността на проблемите, без да навлизат в детайлите.

Какво означава съдържанието на думите “съдебна реформа“?! Кои да са приоритетите в нея, как да бъдат извършени?

Какво означава “реформа в системата на здравеопазването“?! Дали тя се отнася до начина на финансиране, дали до промяна в начина на функциониране на Здравната каса или на здравно-осигурителния модел.

Дали различните политически партии имат една и съща визия за това дали да имаме една здравно-осигурителна каса или демонополизация.

По какъв начин ще се финансират отделните аспекти на системата на здравеопазването? Виждате колко много детайли възникват, когато говорим за общото понятие “реформа“.

Чуйте Ваня Нушева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50