Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

Снимка: Ани Петрова

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70% от случаите.

По последни данни, страдащите в света са 47 млн. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 млн. нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 млн. живеят с деменция.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно мозъчно нарушение, което причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Симптомите обикновено се развиват бавно и се влошават с времето. Заболяването се дължи на загиване на голям брой нервни клетки, от което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка.

Измирането на невроните в мозъка води до постепенно и необратимо влошаване на състоянието на болния - загуба на памет, трудности при общуване, затруднен говор и промени в настроението.


Темата коментира в “Нашият ден“ Калина Екова, доброволец от “Гражданско сдружение Алцхаймер-България“.

“Болестта на Алцхаймер се среща все по-често в Европа, тъй като населението застарява. Затова е необходимо да бъдат предприети мерки, каквито до момента в повечето страни не са взети.

Като начало обществото трябва да бъде по-чувствително към болестта. Също и да има по-добра превенция, какти и национални стратегии и планове, за да не бъдат оставяни сами семействата.

Семействата страдат изключително много от болестта, тя се отразява на няколко равнища. Първоначалното е финансово, за да се отглежда човек с Алцхаймер и деменция трябва да се наеме болногледач, дори двама, които да се редуват. Или да изпратят човека в резидентен дом, което е огромен разход за домакинството.

Друг вариант е член от семейството да спре да работи, което също е непосилно за повечето семейства и означава да имат доход по-малко.

Друго затруднение е, че семейството има все по-малко време за себе си, тъй като грижата за човек с деменция е ограничение на свободното време, социалните контакти намаляват, което се отразява на емоционалното състояние. Членовете на семейството нямат време за собственото си здраве, грижа и щастие.

На емоционално равнище – да се наблюдава родител, баба или дядо, които са фигура на подкрепа и авторитет, в такова състояние е доста тежко.

Кампаниите

Организацията ни се занимава с най-различни дейности – застъпничество, подобряване на условията на живот на болните и семействата. Повишаваме осведомеността за деменцията и се занимаваме с превенция.

Също така организираме инициативата “Да надбягаме деменцията заедно“.

Чуйте Калина Екова в звуковия файл.


Снимки: БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Делба и претенции върху наследство

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и..

публикувано на 03.02.23 в 15:15

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.   В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота..

публикувано на 03.02.23 в 12:44
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50