Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

Снимка: Ани Петрова

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70% от случаите.

По последни данни, страдащите в света са 47 млн. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 млн. нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 млн. живеят с деменция.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно мозъчно нарушение, което причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Симптомите обикновено се развиват бавно и се влошават с времето. Заболяването се дължи на загиване на голям брой нервни клетки, от което се прекъсва предаването на сигналите в мозъка.

Измирането на невроните в мозъка води до постепенно и необратимо влошаване на състоянието на болния - загуба на памет, трудности при общуване, затруднен говор и промени в настроението.


Темата коментира в “Нашият ден“ Калина Екова, доброволец от “Гражданско сдружение Алцхаймер-България“.

“Болестта на Алцхаймер се среща все по-често в Европа, тъй като населението застарява. Затова е необходимо да бъдат предприети мерки, каквито до момента в повечето страни не са взети.

Като начало обществото трябва да бъде по-чувствително към болестта. Също и да има по-добра превенция, какти и национални стратегии и планове, за да не бъдат оставяни сами семействата.

Семействата страдат изключително много от болестта, тя се отразява на няколко равнища. Първоначалното е финансово, за да се отглежда човек с Алцхаймер и деменция трябва да се наеме болногледач, дори двама, които да се редуват. Или да изпратят човека в резидентен дом, което е огромен разход за домакинството.

Друг вариант е член от семейството да спре да работи, което също е непосилно за повечето семейства и означава да имат доход по-малко.

Друго затруднение е, че семейството има все по-малко време за себе си, тъй като грижата за човек с деменция е ограничение на свободното време, социалните контакти намаляват, което се отразява на емоционалното състояние. Членовете на семейството нямат време за собственото си здраве, грижа и щастие.

На емоционално равнище – да се наблюдава родител, баба или дядо, които са фигура на подкрепа и авторитет, в такова състояние е доста тежко.

Кампаниите

Организацията ни се занимава с най-различни дейности – застъпничество, подобряване на условията на живот на болните и семействата. Повишаваме осведомеността за деменцията и се занимаваме с превенция.

Също така организираме инициативата “Да надбягаме деменцията заедно“.

Чуйте Калина Екова в звуковия файл.


Снимки: БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново,..

публикувано на 26.10.21 в 08:50