Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 22 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Ани Илков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Гост: Мирела Демирева – вицеолимпийска шампионка в скока на височина от Рио Де Жанейро 2016, двукратна сребърна медалистка от европейски първенства, единствената ни атлетка, стигнала до финал в този най-важен олимпийски спорт, царицата на спортовете, на игрите в Токио това лято. Срещаме се с нея някъде по пътя, онзи път, по който тя не спира да се изкачва всеки ден, а той води към сбъдването на големите ѝ мечти – олимпийско злато и дори нещо още по-високо. Преди време Стефка Костадинова я посочи като своя достойна наследничка в сектора за висок скок и като момичето, способно да подобри световния й рекорд. Ще се върнем към незабравимото за Мирела лято на 2016 и олимпийския й медал, за атмосферата в Нидерландия, където тя живее и тренира вече седем години, за това как си представя най-красивия си скок, какво би искала да нарисува със скока си и до къде се простират мечтите й. В предаването ще прозвучат и няколко от любимите песни на Мирела Демирева.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от Международния фестивал за сакрална музика във Фрибур, от 11 юли 2010 г. С участието на вокален ансамбъл Vox Clamantis с диригент Яан-Айк Тулве. В програмата: грегориански песнопения, средновековни полифонични творби и произведения на Арво Пярт.
 от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Вечните песни на България в изпълнение на Смесен хор и СО на БНР

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Луков, Станчо Димитров, Иван Варимезов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Плашилото“ от Мила Канджева

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Глупавата хубавица“ от Николай Райнов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Ден на Независимостта на България – коментар и хроники от „Златния фонд“ за щастливото и случайно откриване на „Марша на независимостта в Бургас“ с автор капелмайстор Георги Шагунов.
- Празнично Велико Търново през 2021 година – директно включване от града на кореспондента на БНР Здравка Маслянкова.
• Мисия „Независимост“ с днешна дата – коментар на доц. Алексей Пампоров, социолог в БАН. – Независимост в мисленето и изкуството и защо творци като Кристо разбунват духовете – коментар на журналистката Силвия Недкова.
• Истории в ефира: Историята на една песен: в Деня на Независимостта за първи път ще прозвучи „Един народ“ в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Текстът на песента е на поетесата Даниела Атанасова, а в празничния ефир за народа, вятъра в ризата и свободата ще разкаже композиторът и автор на музиката и аранжимента – Димитър Христов.
• Независимост и Божия милост или за плодовете и децата на църквата „Свети Николай“ във Велико Търново – директно включване на отец Славчо Иванов от старопрестолния град.
• Минути на редактора: Как се преподава история и независимост на младите хора – с оперативния директор на Сдружение „Българска история“ Иван Кънчев.
• Отбелязване на 100 години от смъртта на Иван Вазов. Фондация „Основа-та“ връчва за втори път Награда за духовен принос на името на Иван Вазов – разговор с проф. Огнян Герджиков.
Препрочитаме в ефир произведенията на патриарха на българската литература.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Само авторска българска музика, представена от изпълнителите:
• Преди издаването на 13–ия албум на Б.Т.Р. – „Пъзел”, който ще бъде представен с концерт на 13 октомври в зала 1 на НДК, групата пуска нова песен с участието на Кирил Маричков и Валди Тотев – „Не за мен“;
• Славин Славчев и Vintage Music Box представят още един сингъл от предстоящия дебютен албум на изпълнителя – песента със заглавие „Почакай“ е поредната колаборация с големи имена в българската музика, в случая Константин Цеков и Живка Шопова;
• Жан Мар се завръща с нов сингъл – песента „Everything to Nothing“ е записана заедно с четвъртфиналистката от „Гласът на България“ Мария Маринова;
• Владо Димов дава „Цялата любов“ в своя нова авторска песен;
• С идването на есента Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд разкрива как групата ще отбележи 20 години от издаването на албума „Непознати улици“.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Спомнена София“ – 20 истории за паметта. Разговор с автора на книгата журналистът Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“ и списание „Култура“.
• Нова европейска сцена на куклено-театралното изкуство: започва Международният фестивал „Пиеро“. Разговор с Дарин Петков, директор на Държавен куклен театър – Стара Загора.
• Българският късометражен филм „Заедно без теб” с онлайн премиера след участието си „Берлинале“ 2021. Среща с режисьора Димитрис Георгиев.
• „Бъдеще незабравимо“ – съвместен проект на съвременни български художници в различни пространства за култура в България. Разговор с куратора на проекта Веселина Сариева, основател и директор на фондация „Отворени изкуства“ – Пловдив.
• Музикалният феномен на пандемията. Кореспонденция на Нели Попова от Женева за летните и есенните музикални фестивали в Швейцария.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Документален запис от концерта на Красимира Стоянова с оркестъра на Варненската опера с диригент Георги Димитров състоял се на 20 август 2021 на фестивала „Варненско лято“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. е един недооценяван празник. Защо е така?
Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално е княжество, васално на Османската империя, според Берлинския договор. Защо е било нужно това самостоятелно и неподготвено предварително обявяване, каква е ролята на Фердинанд? А каква е ролята на Александър Малинов? Как са реагирали великите сили в резултат на този акт? Какво представлява одържавяването на железниците, настъпило също тогава?  
Разговор с професор Андрей Пантев, с професор Веселин Янчев, зав. Катедра по българска история към СУ, с журналиста и политолога Румен Дечев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Приказки от скали и вода: Ждрелата на реките Ерма и Ябланишка
За да разгледаме поречията на реките Ерма и Ябланишка ще минем по Трънската екопътека, край минералния извор Трънска Банкя и параклиса на „Св. Петка“. Ще спрем в село Бусенци, известно с грънчарската си школа, чиито творби са притежание на „Лувъра“ и „Музея на човека“ в Париж, и в село Студен извор – родно място на д-р Стамен Григоров, откривателя на млечно-киселата бактерия лакто бацилус булгарикус.
от 17.00 до 18.00 че случва
• 22 септември - дългият път на България към независимостта.
Разговор с проф. Николай Поппетров от института за исторически изследвания към БАН.
• Актуално от деня: Гост - младият композитор и пианист Пламен Цветанов, който ще изнесе концерт на следващия ден в Консерваторията по повод издаването на неговия компактдиск с театрална и филмова музика.

от 18.30 до 19.00 часа
Музикален атлас - Музикален атлас
Специално празнично издание с изцяло българска програма – авторски фолклор, прекрасни обработки на народни песни и качествено етно. С участието на: „Фолк Скат бенд”, кавалджията Владимир Величков с формация „Жарава”, квартет „Розов свят”, виртуозите от групите „Булгара” и „Икадем”.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на юбилейното, 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Свири СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист Кристиян Калоянов – кларинет. В програмата: Веселин Стоянов - Рапсодия за оркестър; Клод Дебюси - Рапсодия за кларинет и оркестър; Ференц Лист - Унгарска рапсодия № 14; Джордже Енеску - Румънска рапсодия № 1; Панчо Владигеров – Българска рапсодия „Вардар“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Невидимите градове“ – спектакъл на сдруженията „Конклав“ и „Спромат“ по Итало Калвино в Университетската ботаническа градина – разговор с екипа на проекта.
• „София филм фест“ – още интервюта с гости на 25-ото издание на фестивала

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Концерт на Женския камерен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, създаден от доц. Крикор Четинян през есента на 1975 година.
Ще припомним част от „звездното“ музикално наследство на състава със записи от различни години на светски и сакрални произведения от български и чужди автори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15