Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно и също ли е свобода и независимост

Снимка: архив БНР

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни теми, които надхвърлят нашия живот и границите, на които сме подвластни.

Думите „свобода“ и „независимост“ са синоними, но достатъчно е да си зададем въпроса какво назовават, за да си дадем сметка, че възможните отговори са почти неизброими. В предпразничното издание на предаването се ограничаваме да ги потърсим в няколко области на познанието, творчеството и обществената ангажираност – езикознание, поезия, журналистика, философия, книгоиздаване, психология.

Навлизаме и в сферата на личните истории и позиции на неслучайно избраните ни събеседници: доц. Христина Дейкова – езиковед, етимолог, Румен Леонидов – поет, издател, публицист, водещ на предаването „Премълчаната история“, Антоанета Колева – издателка и преводачка на философска литература, директорка на издателство „Критика и хуманизъм“, Елица Великова – психоложка, психотерапевтка и преподавателка.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..

публикувано на 23.07.24 в 10:00

Непознатата Мария Магдалина

В представата на повечето българи образът на равноапостолната Св. Мария Магдалена е странна смесица, формирана от евангелски послания, некононични писания, легенди и чисто художествени творби – литературни или не.  През вековете този образ е претърпял  странно развитие – от блудница до светица. Как е бил изчистен този образ до степен през 1988 г. Св...

публикувано на 23.07.24 в 09:51
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28

Еврика! Успешни българи: кап. Костадин Недев

Той е военен пилот, носител на наградата "Най-добър млад мениджър" на фондация "Еврика". Получава я като основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение "Млад изобретател". Израснал е в семейство на двама инженери – университетски прeподаватели, и тази среда още в ранна детска възраст е създала у него интерес към технологиите...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10