Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно и също ли е свобода и независимост

Снимка: архив БНР

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни теми, които надхвърлят нашия живот и границите, на които сме подвластни.

Думите „свобода“ и „независимост“ са синоними, но достатъчно е да си зададем въпроса какво назовават, за да си дадем сметка, че възможните отговори са почти неизброими. В предпразничното издание на предаването се ограничаваме да ги потърсим в няколко области на познанието, творчеството и обществената ангажираност – езикознание, поезия, журналистика, философия, книгоиздаване, психология.

Навлизаме и в сферата на личните истории и позиции на неслучайно избраните ни събеседници: доц. Христина Дейкова – езиковед, етимолог, Румен Леонидов – поет, издател, публицист, водещ на предаването „Премълчаната история“, Антоанета Колева – издателка и преводачка на философска литература, директорка на издателство „Критика и хуманизъм“, Елица Великова – психоложка, психотерапевтка и преподавателка.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите – ума и съвестта на нацията. Тъкмо с репресиите, предприети срещу тях, се занимава книгата на..

публикувано на 21.02.24 в 18:16

Метеор през хартията – Епизод 1: Петя Дубарова

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 1 – Петя Дубарова За напусналата този свят само на седемнайсет години през 1979 година Бойко Ламбовски разговаря с поетесата и драматурга Мирела Иванова, с писателя Деян Енев и с..

публикувано на 21.02.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

Идва ли краят на силициевата ера

Силициевата ера започва през втората половина на ХХ век с откритието на транзисторите на базата на полупроводниковите материали, припомни проф. Евгения Вълчева в предаването "Следобед за любопитните". Прави се аналогия с историческите ери, през които преминава човечеството – каменна, медна и т.н., разясни тя. Последните 50-60 години основният материал,..

публикувано на 20.02.24 в 16:50

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е интерпретирано да наподобява изоставената лаборатория на изчезнал по време на научна мисия биолог. Задачата..

публикувано на 20.02.24 в 13:10
Св. Кирил и св. Методий – стенопис (1849 г.), Захарий Зограф,
Преображенски манастир

Интерактивна карта показва местата на паметта за св. Кирил и Методий

Картата е част от продукцията на учените от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките в последователните им усилия да направят видими за широката публика изследванията и постиженията в изучаването на огромното като въздействие и обхват дело на славянските първоучители върху културната история на европейските народи. Тя..

публикувано на 20.02.24 в 11:42