Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

Снимка: fonotekaelektrika.com

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22 септември от 19 часа в Национален студентски дом и ще остане там до 29-и.

Изложбата е замислена като мост между поколенията и разказва историята на електронната музикална сцена в България. Филтри за добавена реалност, флаери, плакати, видеа и фотографии, интервюта с продуценти, диджеи, виджеи и пъстри „парти животни“ представят зараждането на рейва.

„Това време – края на 90-те – беше много активно с тази култура и повлия на обществото по някакъв начин. Много млади хора слушаха тази музика и я възприемаха като начин на изразяване, изразяване на свободата си. Мисля, че е важно да не забравяме историята си, чрез нея трябва дори да вдъхновим и новото поколение“, сподели в „Какво се случва“ кураторът на изложбата – визуалният артист Владислав Илиев – Vladzen.

Според него експозицията отправя същото послание, което и преди са пропагандирали рейвърите – свобода, любов и ненасилие. А това, което не бива да се забравя, е именно дивия детски ентусиазъм, с който хората тогава са се забавлявали заедно и са се учили взаимно на морал и ценности. Владислав Илиев вярва, че в основата на рейв културата са чисто човешки взаимоотношения, които трябва все повече да пазим и поддържаме.

Независимо дали звучи в отдалечен клуб, или от централните софийски улици, рейв сцената кара хората да танцуват и да загърбват различията си – били те социални, политически или икономически. Правила го е преди, може да го прави и сега. Тази култура има възможността да се възроди, а „BRA | Български Рейв Архив“ поставя началото на това съдържанието, което пази паметта за нея, да бъде дигитализирано, обработено и показано по иновативен и съвременен начин.

Владислав Илиев разказва повече в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05