Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

Снимка: fonotekaelektrika.com

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22 септември от 19 часа в Национален студентски дом и ще остане там до 29-и.

Изложбата е замислена като мост между поколенията и разказва историята на електронната музикална сцена в България. Филтри за добавена реалност, флаери, плакати, видеа и фотографии, интервюта с продуценти, диджеи, виджеи и пъстри „парти животни“ представят зараждането на рейва.

„Това време – края на 90-те – беше много активно с тази култура и повлия на обществото по някакъв начин. Много млади хора слушаха тази музика и я възприемаха като начин на изразяване, изразяване на свободата си. Мисля, че е важно да не забравяме историята си, чрез нея трябва дори да вдъхновим и новото поколение“, сподели в „Какво се случва“ кураторът на изложбата – визуалният артист Владислав Илиев – Vladzen.

Според него експозицията отправя същото послание, което и преди са пропагандирали рейвърите – свобода, любов и ненасилие. А това, което не бива да се забравя, е именно дивия детски ентусиазъм, с който хората тогава са се забавлявали заедно и са се учили взаимно на морал и ценности. Владислав Илиев вярва, че в основата на рейв културата са чисто човешки взаимоотношения, които трябва все повече да пазим и поддържаме.

Независимо дали звучи в отдалечен клуб, или от централните софийски улици, рейв сцената кара хората да танцуват и да загърбват различията си – били те социални, политически или икономически. Правила го е преди, може да го прави и сега. Тази култура има възможността да се възроди, а „BRA | Български Рейв Архив“ поставя началото на това съдържанието, което пази паметта за нея, да бъде дигитализирано, обработено и показано по иновативен и съвременен начин.

Владислав Илиев разказва повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Дневниците на Адам и Ева"

Представлението "Дневниците на Адам и Ева" по текстове на Марк Твен има своята премиера на 4 юли на сцената на Нов театър НДК от 19.30 часа. А участниците в него са актьорите – Павел Емилов и Елица Костова. Сюжетът разглежда въпросите – ако Адам и Ева, толкова различни един от друг, са могли да изградят свой свят и да намерят общ език, то Мъжът и..

публикувано на 04.07.22 в 13:57

"Впрегни звезда в колата си" – логотерапевтична книга за изкуството на живота

"Който усеща “смисъла“, който си поставя цели, ще върви напред!“, казва проф. Елизабет Лукас.  Предизвикателствата в “късметлийската игра на живота” са многобройни, немалко са и собствените блокажи във вътрешния свят на човека. Невинаги е лесно и да придвижим напред собствената си “житейска кола”. От своя житейски и изключително богат терапевтичен..

публикувано на 04.07.22 в 09:35

Военноисторическият музей отбелязва 106-годишнина с изложба на непоказвани бижута

На 4 юни през 1916 г. е основан Националният военноисторически музей. Той е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана). Музеят издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и..

публикувано на 04.07.22 в 09:02

"Любовни черупки" в българското анимационно кино

Самотен охлюв, изградил собствена реалност, в която да се скрие от външния свят, излиза от черупката си заради друга такава. В нея открива любовта и желание да се справи със страховете си, но именно в техния капан се озовава. Тази поетична анимационна история – колкото за малки, толкова и за големи – се развива в 16 минути, които в последно време..

публикувано на 04.07.22 в 08:35

17 големи български художници в зала “2019“ на ГХГ Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата "Утвърдени творци от ХХ век до днес". Можете да я разгледате до 28 юли. Експозицията включва произведения на 17 от най-значимите родни художници от различни поколения.  Представени са техни работи от всички жанрове – живопис, графика, скулптура.  Ето техните имена Алцек Мишев, Атанас..

публикувано на 02.07.22 в 08:45