Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Къде живее вятърът“ и световно признатият метод сугестопедия

Снимка: pokajimi.com

„Къде живее вятърът“ е сугестопедична книга, която стимулира децата да четат и учат с лекота, точно като на игра. Тя обогатява знанията им, провокира любопитството и въображението им, подобрява концентрацията им и улеснява възприемането и запаметяването на информацията, представена интерактивно.

Силвия Йорданова, позната на малките като Анабел Хихил, пише книжката след девет години опит в сугестопедията. Тя е ученичка на проф. д-р Георги Лозанов – учен, психиатър и психотерапевт, физиолог на мозъка, създател на науката Сугестология и нейното приложение в процеса на обучение –сугестопедичният метод, признат от ЮНЕСКО като „най-добрата и хуманна методика на обучение“.

„Къде живее вятърът“ разказва историята на необикновеното куче Рей, което има способността да вижда чувствата като цветове. Като ги увлича чрез обема от информация и начина, по който е представена тя, книгата дава възможност на малките читатели да преживят приключенията на Рей. И най-вече да започнат да разбират и разпознават думите и чувствата си.

Историята на Рей се развива в 96 пълноцветни страници – обем, който правилата на сугестопедията изискват – и може да бъде четена много пъти и по различен начин не само от децата между 4 и 10-годишна възраст, за които е предназначена. Книгата забавлява, привлича и задържа вниманието както с активни изображения, така и с псевдопасивно възприемане на думите. Илюстрациите в нея са дело на художничката Анелия Пашова – АПАШ.

Според Силвия Йорданова връзката на детето с четенето и ученето определя как ще прекарва времето си в училище, как ще се развива самостоятелно и колко увереност ще натрупа. Затова и начинът, по който ще бъде представена срещата с една книга и изобщо процесът на четене, е от особена важност.

В сугестопедията внушението идва от автентичността. Методът доказва, че човек не се учи от това, което му говорят, а от това, което му показват. Той попива личността на този срещу него. Неслучайно „Къде живее вятърът“ е полезна и за родителите, които искат да поддържат връзката с децата си и да бъдат моделът, от който те се нуждаят.

Силвия Йорданова, която е и треньор по сугестопедия, и медиатор, е на мнение, че емоционалната интелигентност на всеки от нас е свързана именно с имитацията. А децата от своя страна могат да бъдат много добри партньори в тези изграждащи личността отношения.

Сугестопедията търпи развитие, което води до резервопедията. Тя доказва, че интелигентността на човек притежава множествени личности. Проф. д-р Георги Лозанов затвърждава тази теза чрез т.нар. оркестрация – създаването на условия в средата, която позволява да бъде отключен резервният капацитет на личността.


„Благодарение на неговия труд, ние можем да стъпим на основата на тази философия през любовта и свободата, като на научно постижение. Затова и казват за него, че е първият учен, който е интегрирал любовта в науката“, сподели в „Какво се случва“ Силвия Йорданова.

Още за сугестопедичния метод, за ограмотяването на малките деца в проектите на „Покажи ми“, за книгата „Къде живее вятърът“ и вдъхновените от нея песни и подкаст – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02

Viriditas – самостоятелна изложба на Гергана Петрова

Гергана Петрова е фотограф и визуален артист, която наскоро заменя космополитния Берлин със София. В последната си изложба Viriditas, открита на 14 октомври в галерия КО-ОП, обект на изследване за младата авторка е взаимодействието на съвременния човек с природата. „Целта на живота е да живеем в хармония с природата“ – Зенон е написал преди..

публикувано на 23.10.21 в 09:05

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно...

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Юбилеен Световен куклен театрален фестивал във Франция

Световният куклен театрален фестивал в Шарлевил-Мезиер, Франция, отбеляза своя 60-годишен юбилей. Това е най-големият фестивал за куклено изкуство. За десетте дни са представени 414 спектакъла, артистите, участвали от цял свят са 448, като са продадени 45 000 билета. Освен сцените, разположени  на 30 различни точки из целия град, са били организирани 36..

публикувано на 22.10.21 в 17:10