Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Снимка: Даниела Костова

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени.

Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение „Граждани +“ и от 2017 г. се провежда с подкрепата и участието на Община град Добрич.

Инициативата е известна като "Глобален Добрич" и цели подпомагане на сътрудничеството на гражданската общност в града и всички хора, свързани с Добрич, но живеещи на други места по света.

Тя създава връзка с местната власт и подпомага дефинирането на проблемите и намирането на общи решения. Сред досегашните постижения "Глобален Добрич" са Фермерският пазар и 48-часовото филмово предизвикателство "Красив Добрич", реализирано в града.

Снимката е илюстративна

Темата коментира в “Нашият ден“ социологът Гавраил Гавраилов.

“Началото на инициативата беше поставено някъде през 2010 г. преди едни местни избори, когато група граждани на Добрич сформираха местна група за натиск с искания към тогавашната местна власт.

В онзи момент имаше един много интересен проект на група активисти в Добрич – “Дупката 18-40“ – в тази възрастова група липсваха активни хора.

По-прогресивно мислещите с желание да се образоват напускат града и региона в тази възрастова група, а много малко от тях се завръщат след това. Впоследствие тази гражданска група премина през различни фази на развитие. През 2016 г. се оформи като структурирано сдружение “Граждани плюс“.

Инициативата “Глобален Добрич“ стартира тогава по идея на Пламен Пеев. Оттогава всяка година създава различни местни начини за сплотяване на общността, за анализирането и изграждането на местните символи и създаване на нови такива.

Една такава инициатива е стартирането на Фермерския пазар. Тази година за първи път присъствах на техния годишен форум “Добрич в бъдеще време“, шести поред. Бях приятно впечатлен от добрата организация, интересните лектори и най-вече от енергията на тази малка група за гражданска активност.

Участието на местните хора в инициативата би могло да бъде и по-активно.

Една от темите, която се коментираше на форума, беше свободното време на младежите и местата, които те приобщават в градската среда. Особено скейтърите, те са много характерна субкултура. В Добрич в момента се намира най-добре изградения скейт парк в страната."

Езикът на младите

Тази година “Глобален Добрич“ обявиха проект за младежки конкурси във възрастовата група – 16-29 г. Осигуриха и финансиране на реализацията им до края на тази година.

Чуйте Гаврил Гаврилов в звуковия файл.


Съвсем скоро приключи Годишната среща на местните власти в курортния комплекс “Албена“.

Повече за темите, коментирани на срещата, разказва в “Нашият ден“ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

“Тази година избрахме за теми на събитието – икономическата трансформация и възстановяване, зелените решения за развитие на градовете, децентрализацията и пътя към силни и независими общини.

Създаването на индустриални зони и развитието им беше една от темите. Най-силната индустриална зона до момента в България е “Тракия икономическа зона“, нейният ръководител Пламен Панчев участваше в единия от панелите на форума.

Обсъди се как добрият пример на зоната може да бъде мултиплициран на други места в страната. Той вече е мултиплициран в района между Хасково и Димитровград, където расте един нов индустриален град. Средства за това ще има в Плана за възстановяване.

Тази технология ще се изнесе и на север. Община Русе е сключила меморандум с “Тракия икономическа зона“ и там започва изграждането на добре оборудвани индустриални терени.

Много хубав пример беше даден от кмета на Община Сливен – Стефан Радев. Общините Сливен, Ямбол и Тунджа вече са се обединили. Направили са своя инвестиционна дестинация Сливен-Ямбол и започват да работят буквално за сливането на двата града.

В момента разстоянието между тях се изминава за 50 мин. Целта им е да построят четирилентов път и двата града да бъдат свързани в метрополия.

Повече за степента на готовност на общините за децентрализация можете да чуете от Силвия Георгиева в звуковия файл.

Снимки: БНР, Фейсбук
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи..

публикувано на 21.10.21 в 13:36
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност. Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната . Стартъпите са стартиращи фирми с..

публикувано на 21.10.21 в 11:35
Лазар Петров

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете? Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров , директор..

публикувано на 21.10.21 в 11:24

Пътешествието на меда

През 2018 г. двама братя пчелари от Северна България решават да преместят кошерите си, за да осигурят на пчелите си чиста паша. Добромир и Енчо Еневи избират един от най-дивите райони на България – Ивайловградско. Кошерите на Добромир и Енчо Еневи са на самата граница с Гърция сред недокосната природа, където почвите са канелени и освен пчелите жужат и..

публикувано на 21.10.21 в 10:55
Стойне Василев

Стойне Василев: Българинът не обича риска

През последните месеци се наблюдава скок в цените на основните хранителни стоки. Очаква се поскъпване на тока и парното. Цените на имотите също скочиха заради по-голямото търсене. Потребителят е поставен всеки ден пред нови предизвикателства и това се отразява на организирането на семейния ни бюджет. Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.10.21 в 10:15