Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калоян Велчев:

Общите консултации на ДБ, ИБНИ и ПП са положителната новина на седмицата

Промяната не може да се фокусира само в един политически играч

| обновено на 24.09.21 в 11:46
Асен Василев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

“Това, което можем да отчетем като положителен факт, е, че ДБ, ИБНИ и ПП все пак ще проведат консултациите следващата седмица относно общата им програма и приоритети, които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Калоян Велчев и допълни:

“Това показва малко по-конструктивен дух и желание за разговори, желание да излезем от този институционален блокаж, който продължава вече почти година. И може би това е пътят за бъдещо стабилно управление.

Въпросът е дали това мнозинство ще е достатъчно, защото изглежда, че няма да бъде. Струва ми се обаче, че започват да се правят важните стъпки, които ще ни доведат до положителна развръзка."

Възможен ли е лидер на промяната?

"Изглежда на промяната ѝ се иска да се фокусира в един-единствен политически играч, който се появи наскоро на терена, но както ни показват и социологията, и предните два парламентарни избора по-рано тази година, тя не може да се фокусира върху един субект, защото и системата ни е такава, и партиите на промяната са достатъчно различни, а и фокусират съвсем различни електорати около себе си.

Във всеки случай ни очаква една различна от предходните две кампании. Изглежда, че поляризацията този път няма да е толкова висока. Нивото на конфликт сякаш започна да спада.

Поне новите политически играчи Кирил Петков и Асен Василев дават такива заявки. Дори с много условности подават ръка на ДПС и ГЕРБ, които попаднаха в изолация. Това е по-скоро формалност, отколкото факт. Но е хубаво да видим опит за нормализация на политическия диалог."

Мая Манолова с Николай Хаджигенов от т. нар. Отровното трио

Изправи се.БГ! Ние идваме!"

"Процесът на разпад в партията е от началото на създаването на този формат. Въпрос на време е да разберем дали ще са заедно на следващите избори. Това, че остават под чертата, е голям проблем за тях, но при една по-ниска активност, биха имали шанс. Или пък при мобилизиране на нови групи. В хода на кампанията не е невъзможно формацията да се събуди."

Отказът на Петков и Василев за общо явяване с ИБНИ и ДБ

"Те обясниха това достатъчно адекватно. Действително е важно за партиите и избирателите да имат различни варианти на избор, с които е ясно, че в парламента ще са длъжни да работят заедно."

Очаквания за 30% подкрепа на ПП на изборите

"Според мен присъствието на Петков и Василев последната седмица не убеждава достатъчно ясно, че те са най-адекватните носители на промяната. Пресконференцията им беше скалъпена набързо, нищо ново не се каза.

10% безспорно е силен старт, безспорно партията има накъде да расте, но не съм убеден, че тя ще успее с това неубедително поведение.

Петков и Василев могат да привлекат колебаещия се електорат, който се разочарова от партиите на протеста и от БСП, но иска промяна. Това са една сериозна маса хора, която може би наброява 30%, но дали тя ще се концентрира в новия политически проект е въпрос с отворен отговор. Струва ми се, че по-скоро няма да успеят да мобилизират толкова голяма подкрепа."


Посещението на Бойко Борисов и кмета на Бургас в Пловдив

"Отдавна очакваме да прозвучи името на бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ. Безспорно голям проблем е за ГЕРБ това, че към този все още нямат кандидатура. Разбира се, има време до началото на кампанията. Но, както знаем, ГЕРБ в последните 5 години обявиха президента Радев за техен основен опонент, след като той им е толкова голям трън в очите, би трябвало да се подходи по-сериозно към президентските избори.

Защото липсата на кандидат не изглежда сериозно за партията, която твърди, че е основен опонент на Радев.

Струва ми се също проблем за ГЕРБ името на Петър Стоянов, което се спрягаше в медиите преди седмица-две. Това вдига много високо летвата на очаквания на електората на ГЕРБ за това какъв кандидат ще получат."


Президентската кандидатура на лидера на “Възраждане“

"Много възможно е Костадин Костадинов да събере повече проценти, отколкото собствената си партия.

Може да звучи пресилено, но ми се струва, че с кандидатурата на Костадинов шансовете на Радев за победа доста намаляват. Електоратът на “Възраждане“ в мнозинството си симпатизира на президента Радев, ако се пренасочи обаче към Костадинов, хиляди души няма да подкрепят Радев на първи тур."

Корнелия Нинова

Позицията на БСП

"Изглеждат обединени около Радев. Те нямат избор, ако не застанат зад Радев на тези избори, електоралният им срив ще продължи.“

Чуйте Калоян Велчев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си

За излекуването на един човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесове, се разказва в евангелския текст от днешната неделя. След като Христос изгонва бесовете от мъжа и ги праща в свинете, пасящи наблизо, гардинарците, уплашени и огорчени, че са загубили стадото си, молят Спасителя да си иде от тях. Останал при тях, Той щеше да..

публикувано на 24.10.21 в 09:25

Корийн Вела: Ако журналистите са в опасност, то тогава няма демокрация

Тази седмица ЕП връчи Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ на журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“. Проектът „Пегас“ разобличи, как в продължение на години системно се е злоупотребявало с израелска технология за подслушване на над 50 000 телефонни номера. Изтеклите..

публикувано на 24.10.21 в 09:15
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29