Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.
Снимка: Wikipedia

Музика: Амилкаре Понкиели
Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич.
Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала

Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век

Действащи лица:
• Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон
• Алдона, негова сестра – сопран
• Валтерис или Валтер (Конрад Валенрод), съпруг на Алдона – тенор
• Албанис или Албано, възрастен бард – бас
• Витолдас или Витолдо, главен съдия – бас
• Менестрел – сопран
Военноначалници, тевтонски рицари, немски и литовски войници, съдии, пажове, бардове, менестрели, абати, монаси

Конрад Валенрод, всъщност литовец на име Валтер, с измама се внедрява сред рицарите на Тевтонския орден и така позволява на литовците да победят кръстоносците. Алдона, неговата съпруга, отчаяно търси своя любим и го открива точно преди да бъде осъден на смърт заради измяната си.

Пролог
Действието се развива през XIV век. От бойните стени на литовски замък старият Албано оплаква тъжната съдба на Литва: родината му е опустошена от рицарите на Тевтонския орден. Алдона, херцогиня на Литва, се тревожи за брат си Арнолдо и съпруга си Валтер и приканва всички да се помолят за тях. Арнолдо и Валтер се завръщат и съобщават за коварното предателство на Витолдо, един от техните водачи, което е довело до поражението на литовската армия. Валтер споделя на съпругата си за своя план да победи кръстоносците с измама и се кълне във вечна любов към нея, преди да замине, за да отмъсти за литовците.

Първо действие
Десет години по-късно на площада пред катедралата в Мариенбург тевтонските рицари празнуват избирането на новия Велик магистър – Конрад Валенрод, който всъщност е Валтер. Витолдо е непримирим, защото смята, че той заслужава да носи тази титла. В чест на Великия магистър десет литовски затворници, сред които е и Арнолдо, са доведени, оковани във вериги, за да бъдат принесени в жертва. Когато за почуда на всички Конрад Валенрод ги освобождава, Арнолдо разбира, че Великият магистър всъщност е самият Валтер. Арнолдо заедно с Албано и сестра си Алдона, пристигнала в Мариенбург с надеждата да намери съпруга си, се отправят към замъка в търсене на Валтер.

Второ действие
В голямата зала на замъка в Мариенбург, където се провежда пиршеството в чест на новоизбрания Велик магистър, Конрад Валенрод кани всички да танцуват и пеят. Арнолдо и Алдона, преоблечени като бардове, пеят за тъжната съдба на Литва, предсказвайки скорошното ѝ освобождение. Това предизвиква всеобщо объркване и възмущение у тевтонските рицари. Конрад се насочва разгневено към Арнолдо, но Алдона не позволява сблъсъка между двамата. Валенрод заповядва на рицарите да приберат мечовете си, а Албано го убеждава да не разкрива самоличността си по никакъв начин. Междувременно Витолдо разпознава Алдона, а Конрад нарежда присъдата им с Арнолдо да бъде отложена, за да може празненството да продължи.

Трето действие
Алдона излиза от руините на манастира, недалеч от който се води битка между литовците и тевтонските рицари. Тя среща Валтер и се надява най-сетне да могат да бъдат заедно, но разбира, че той е разобличен и предаден, защото е причинил поражението на тевтонските рицари. По-късно, обратно в замъка, Валтер (Валенрод) научава от Албано, че е осъден на смърт от таен съд. Решен да не попадне в ръцете на враговете си, той изпива отрова и ликува от победата на литовците, като моли Албано да предаде неговото последно сбогом на Алдона. Любимата на Валтер пристига и той умира в ръцете ѝ. Вилите, божествените духове на Литва, идват, за да посрещнат душата на славния воин. На финала всички пеят: „Който умре за родината си, ще спечели вечна слава“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30