Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Юлий Йорданов подготвя нова книга за Яна Язова

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Интересна инициатива осъществява изкуствоведът, писател и литературен критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. По повод навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса Яна Язова, той започва национално литературно турне под наслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”.

Освен с тази дейност, Юлий Йорданов се заел със задачата и да изследва духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му град Лом, и да представя това на широката публика в 15-те книги, които вече е написал. Акцент в изследванията му е личността на писателката Яна Язова, която въпреки многобройните си произведения често е подценявана. "Често се гледа на нея не чрез творчеството ѝ, а чрез живота ѝ", казва Юлий Йорданов:

Юлий Йорданов и Ангелина Грозева - сн. Димитрина Кюркчиева

„Започнах да обикалям всички места, където тази дама на българската литература е изнасяла речи, и е изправяла на крака всички граждани. Започнах от родния ѝ град – Лом, който е и моят роден град, Разград, Монтана, Велико Търново, Търговище, Пловдив, София. Направил съм 44 литературни вечери, посветени на Яна Язова, нарекох ги Национален литературен маратон. Любовта ми към литературата започна от журналистиката, интересни ми бяха биографиите на тези личности, чиито творби са толкова докосващи.“

Юлий Йорданов посвещава творчеството си на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана, за което са доказателство са и 15-те книги с литературна и изкуствоведска критика. 

През последните години Йорданов изследва творчеството на писателката, родена в Лом, Яна Язова, увенчават делото ѝ в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година. Сега подготвя и втора книга за тази писателка, в която ще бъдат оповестени новооткрити от Йорданов още неизвестни факти и документи.

Повече за литературните маратони и личността на Яна Язова чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с изкуствоведа и писател Юлий Йорданов.

Снимки – ДА "Архиви", Димитрина Кюркчиева - БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23