Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Алек Попов и Деляна Манева в търсене на корените на нацията и рода

Деляна Манева и Алек Попов
Снимка: @ApolloniaFestival

Във време, в което се отделя голямо внимание на идентичността и всеки иска да разбере кой е всъщност, Алек Попов и Деляна Манева засягат темата за корените на нацията и рода. Той – в книгата си „Мисия Туран“, тя – в дебютния си роман „Шестият пръст“.

Като подхождат с ирония към желанието на човек за бягство от собствената му същност, те доказват, че под лустрото на различията се крие общата и дълбока човешка природа. Тя се оказва и най-привлекателна за авторите.

Според Алек Попов вече не живеем в „Мисия Лондон“, а сме потопени в реалността на „Мисия Туран“.

„Налегнала ни е една голяма екзистенциална тревога от тази демографска криза, която е продукт на много дълго време и най-различни фактори, които са действали в тази посока, но сега сякаш осъзнаваме това и се чудим какво да правим. Едно от нещата, които забелязах и ми направиха впечатление, е, че почти всеки втори-трети политик, особено на фона на тази предизборна вълна, дрънка все за тази демографска криза – какво щял да предприеме, кого щял да интегрира. Имам чувството, че слушам собствените си герои и направо ми става неудобно за тези хора, защото повтарят нещо, което съм написал“, сподели в ефира на програма „Христо Ботев“ Попов.

Това гранично усещане за абсурд, за сатира и гротеска е една от най-силните страни на нашата литература, смята авторът на „Мисия Туран“.

Деляна Манева и Алек Попов са на мнение, че свободната воля на малкия човек може да бъде много подривна.

„Хората винаги действат много правилно, когато са водени от простия инстинкт за оцеляване, а не обслужват някакви идеологии“, смята авторката на „Шестият пръст“. Според нея политиците са наясно с това, но хората все още не осъзнават своята сила.

Деляна Манева е сценарист на новия филм на режисьора Виктор Божинов – „Бягство“, който най-вероятно ще излезе през април и ще засегне темата за драматичното разделение, в което изпадаме.

Повече за търсенето на корените и за това да живееш обикновено чуйте от Алек Попов и Деляна Манева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36
Портрет на Данте Алигиери от неизвестен художник (1500-1600 г.) в кабинета на кмета на община Орвието (Терни), Италия

Проф. Каталди: Имаме нужда да прочетем Данте с нови очи

„Литературен вестник“ отбеляза с двуезичен брой 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Идеята за този двуезичен брой е на преводачката и преподавател доц. Дария Карапеткова. Художник на броя е Борис Праматаров.  На събитието присъстваха посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара, проф. Пиетро Каталди, специалист по съдбата и литературата на Данте..

публикувано на 26.10.21 в 14:30

Киномания 2021 – 18 ноември - 5 декември – в НДК и столичните арткина

Документален филм за живота и творчеството на обичания филмов композитор Енио Мориконе ще представи „Киномания“. Тази година фестивалът ще се проведе между 18 ноември и 5 декември, а в афиша са включени наградени заглавия от големите световни кинофестивали Филмът „Маестро Енио Мориконе“ (Ennio The Maestro) е заснет от Джузепе Торнаторе и беше..

публикувано на 26.10.21 в 13:05
Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо

Пловдив събра скулптур, живописец и график в съвместна изложба

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптур, живописец и график от Сливен. Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и..

публикувано на 26.10.21 в 11:25

Непознатият Модиляни в „Албертина“

Ретроспективна изложба "Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма", посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни, може да да бъде видяна в известния виенски музей „Албертина“.  В изложбата са включени непоказвани досега творби на Модиляни в Австрия. „Албертина“ показва известни негови платна с голи женски..

публикувано на 26.10.21 в 09:25