Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сряда, 29 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
Специално издание, посветено на един от най-талантливите и нестандартни режисьори в българския театър – Слави Шкаров. Големият театрален критик Атанас Бояджиев го определя като „един от двамата наши режисьори, белязани с творческа гениалност“. През тази година честваме 80 години от рождението на Слави Шкаров и 33 години, откакто ни напусна преждевременно едва на 47-годишна възраст. Ще си припомним гласа на самия режисьор, свои спомени за него ще споделят едни от най-близките му съратници – актьорите Валентин Танев, Йорданка Стефанова, Рашко Младенов и Косьо Станев, сценографът Виолета Радкова, а по телефона ще включим театралния композитор Михаил Шишков-баща. Ще прозвучат някои редки записи от спектакли на Слави Шкаров, запазени в златния фонд на БНР. Младата актриса Ева Данаилова ще прочете текстове от книгата „Геният и зануленото време“, посветена на Слави.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Из архивите на Еврорадио – запис от Дните на старинната музика в Регенсбург. Концерт на Бароковия оркестър на Европейския Съюз със солистка и диригент Рейчъл Поджър, цигулка. В програмата: творби на Жан-Батист Люли, Томазо Албинони, Г. Фр. Хендел, Антонио Вивалди.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд и етно от Демократична република Конго и съседната ѝ Конго Бразавил. Изпълнението е на „Африса Интернешънъл“, „Касаи олстарс“, „Ле Банту де ла Капитал“, „Мукуюни“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Груйчо Дочев, Осман Демов, Радостина Йовкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказки от Мъгливия Албион – Рицарят Елф“, по шотландска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Есенни литературни маршрути с Пламен Петров – за Сирак Скитник и безсмислието на живота без храм.
• Какви са шансовете за възстановяването на туристическия и местен бизнес в периода след пандемията и какъв потенциал и новини предлага бранд „Черноморска кухня“ за България и региона – с участието на Владимир Баканов, президент на Международния трансбрегови изпълнителен комитет Black sea cousine, и на вицепрезидента и координатор за България – Желязко Атанасов.
• Как да градим бранд и да печелим доверие – с маркетинг експерта Жюстин Томс.
• Истории в ефира: Историята на „Светлината идва от Изток“ – изложба на пастелистката Дарина Янева, с която ще потърсим християнския прочит на проекта, насочващ към Евангелието на Матея (глава 2, стих 1).
• Историята на едно пътуване с личен автомобил от Перник до Западна Африка и всички допълнителни маршрути по суша, въздух и вода - с икономиста и пътешественик по душа Валентин Дрехарски.
• Минути на редактора: Отношенията между Франция и САЩ след кризата с подводниците. Има ли вероятност Франция да излезе от НАТО? Разговор с журналиста от БТА Николай Станоев.
• В Световния ден на сърцето интервю с д-р Инна Царева, кардиолог от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център
• Грижа и превенция на сърдечно-съдовите заболявания на работното място – интервю с д-р София Евстатиева от Otgovori.info
• Кампанията „Поеми дъх с надежда“ и поведение през есенно-зимния период към пациенти с ХОББ и астма – интервю с доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Орлин Павлов се завръща с нов сингъл „Див рай“;
• Ангел Дюлгеров представя дебютен за авторския му проект „Сетива“ албум, озаглавен „Муза“;
• Ново име: Младата Деля е автор и изпълнител на първата си самостоятелна песен „Не си“.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Истории от Европа: иновативни културни маршрути. Гостуват д-р Петя Колева и Милена Бербенкова от сдружение „Интеркултура консулт“ преди публичното представяне на платформата, посветена на иновациите в културния туризъм.
Събитието е част от проектa „Истории от Европа“, подкрепен от програма „Еразъм плюс“.
• Нова платформа за превод на книги на 50 езика. Разговор с нейния създател Николас Димитров, автор на киберпънк романа „Дилър на реалности“.
• Гергина Кръстева представя новия брой на списание „Страница“.
• „Престилката“, изложба живопис на Елица Гигова в галерия-книжарница „София прес“. Среща с художничката.
• Приключи Международното изложение за съвременно изкуство „Арт Базел“ в Швейцария. Кореспонденция на Нели Попова от Женева за новите предизвикателства пред пазара на изкуството.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Концерт на Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Един от най-четените автори на исторически четива с патриотична окраска – писателят Цончо Родев, би чествал 95-годишнината си тази година, ако беше жив. Той е автор на много произведения, но безспорен връх в кариерата му е обемистият роман „Изпитание“ – за Сръбско-българската война през 1886 г. Стохилядните тиражи на книгите му вече са отдавна забравени, както и самият Родев – в широк обществен план. Това е повод да припомним този родолюбец – самият той с превратна и интересна съдба. Баща му – виден адвокат, е бил убит веднага след 9 септември 1944, а на Родев са бил отказан достъп до различни кариери като син на „екзекутиран враг на народа“. Въпреки това той става един от най-четените и обичани исторически писатели, освен това е родоначалник на водолазното дело у нас. За Цончо Родев – ролята и съдбата му говорим с критика Георги Цанков, с историка Светослав Аджемлерски, с публициста Марта Радева и изследователя Соня Келеведжиева – автор на монография за Родев.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Приказки от скали и вода: Земенският пролом и манастир
Поредицата завършва с разходка из Земенския пролом, описан още от Константин Иречек в книгата му Пътувания по България” като“ най – красивия кът на Балканския полуостров”. Ще научим някои от легендите, които обгръщат съществуването на Землънград. Ще посетим и Земенския манастир – един от най – старите и ценни паметници на средновековната българска култура, чиято черква често сравняват с Боянската.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• „Червеният терор без маска“. Спомени на комунистическия функционер и жертва на режима Стефан Богданов излизат в изследването „Червеният терор без маска“ на Петър Богданов и Христо Христов. Мемоарите съдържат свидетелства от първо лице за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България в първите години след 9 септември 1944 г.
Разговор с Христо Христов.
• Актуално от деня.
• Събитие от световната история.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Екзотична, малко меланхолична музика от Северните тропици – островите Зелени нос (Кабо Верде), разположени край бреговете на Западна Африка. Традиционната музика оттам – „морна“, е с отсенки на носталгия и тъга, и едновременно с това, носи чувствен заряд, подсилен от темпераментен африкански ритъм, за разлика от европейски звучащото фадо от бившата метрополия Португалия. Сред изпълнителите – талантливата, космополитна Нанси Виейра (някои от почитателите на незабравимата Сезария Евора, считат именно Нанси за нейна творческа наследница), певецът и композитор Тито Парис, формациите „Ла ЕмСи Малкриадо“ и „Рабаса“, слънчевите момичета „Тереро“, младата уърлд певица Неуза, група „Компас“ и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Нови записи и новини от света на съвременната и старинната музика
• „Скици ХІІІ-ХVІ“, албум с клавирни пиеси от Сергей Ахунов, всяка записана по три пъти на различни рояли от края на 19-и – началото на 20-и век. Коментар на музиколога проф. д-р Явор Конов
• „Зал – музиката на Милош Магин“, албум на „Кремерата Балтика“ със солисти Люка Дебарг и Гидон Кремер.
• „Кон брио“ – пиеса на Йорг Видман в почит на Бетовен в изпълнение на Ирландския камерен оркестър под диригентството на автора.
• музика от Алфонсо Х Мъдри, роден преди 800 г.
• новини от ансамбъл „Модерн“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Най-интересното от изтичащия 25-ти София филм фест (есенно издание) – колаж от интервюта с участници; Буря Пандова и трите й десетилетия фотографски изложби, концентрирани в една година; 50th Anniversary Tour – гост: Георги Корназов

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• V Творческа лаборатория за запознаване с хорова литература в Пловдив под ръководството на Кръстин Настев и Сергей Павлов, проведена в периода 26 - 31 юли 2021 г.
• Кръстин Настев е диригент на регионалния филхармоничен хор на Мадрид, а Сергей Павлов е професор в колежа Еджууд в Медисън, Уисконсин, САЩ и артистичен директор на Фестивалния хор на Медисън. Освен техния коментар за Майсторския клас, в предаването са включени впечатления на четирима от активните участници в него: Евелина Кулински, Северин Василев, Надежда Маккюн и Стефания Русева.
• Документалните записи са от Заключителния концерт в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Съвременна израелска литература и екранизации – гост: писателят Ешкол Нево от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Рафаел Имберт квартет, състоял се на 27 март 2021 в..

публикувано на 25.10.21 в 15:50

Понеделник, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Десислава Димитрова Десислава Димитрова работи в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН, доцент по ботаника и е представител на..

публикувано на 24.10.21 в 18:05

Неделя, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Градът“ от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Цонев, вокално трио „Добруджанка“, Евелина Спасова,..

публикувано на 23.10.21 в 08:45

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа „Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“ • Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще. • Нова българска музика. • Нови сингли. • На този ден..

публикувано на 22.10.21 в 18:05

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли..

публикувано на 21.10.21 в 15:45