Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 3 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Hills of Rock – ретроспекция.
• Нови сингли.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Звучат изпълнения на Тома Янчев, Георги Долапчиев, Даниела Рачева, Стойна Груева, Сестри Груеви, Кайчо Каменов и Костадин Атанасов.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Момчиловци, община Смолян.
В музея на селото ще научим за неговата история, а за настоящето, бъдещето и защо  е по-известно в Китай, отколкото в България - ще ни разкаже кмета на Момчиловци.
От срещите ни с жители и гости на селото ще разберем за начина на живот на местните, за селския туризъм и магията на родопската гайда, за църквата и 27-те параклиса, за лековитата вода на аязмото и защо се заселват хора в планината. Първа част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: Айфеловата кула
• Героите разказват: Кулата в Пиза
• Анкети с деца от "Българско школо" и 125-то СУ "Боян Пенев"

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
В най-летния, отпускарски и натоварен по пътищата месец август, ви срещаме с проф. Румен Кастелов. Поводът – тревожната тенденция на увеличаващия се транспортен травматизъм с невероятни негативни последици. Как да избегнем злополука, какво да предприемем в първите минути на инцидента, ако все пак се случи, как да процедираме до идването на лекар – прагматични въпроси и отговори, на които е добре да знаем отговора…

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Заедно с редактора Калина Колева ще отбележим 246 години от откриването на Миланската Ла Скала.
• Семейни маршрути: каним слушателите на дванадесетото издание на Международния фолклорен фестивал "Фолклорен извор" в село Царевец, община Свищов.
• Семейна рецепта: продължаваме да пътешестваме, но този път с вкуса на традиционната българска трахана, защото тази събота, в село Пелевун, община Ивайловград,  за първи път се организира Празник на траханата. Интервю с неговия организатор Теменужка Матева.
• Питай децата: колко е важно рециклирането на храната и какво да правим с нея, ако купуваме продукти в големи количества, но не ги използваме? На помощ в този случай се притичват Пукльовците. Това са децата, на които им пука за природата. Затова се наричат така. Калина Колева ги среща на езерото "Ариана" в София.
• Семейна библиотека: как и защо един предприемач, бизнес консултант и търговец започва да пише детски истории и какво се случва в книгата му "Приказки за Лили Мон и други герои". Гост в студиото – Хари Аничкин.
• Вкусът на истината: летни винени пътешествия с Ивана Мурджева.

от 10.30 до 11.00 часа
Летен концерт "Златният кос"

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването: Гостува ни младата джаз-музикантка Ангелина Сапаревска – Анжели.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов
Гостува д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър.

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за Томас Ман и любовта към него, намерила израз в книгата на Колъм Тойбин "Вълшебника". За опита да се даде литературна, силно художествена форма на един силно литературен интерес, а именно - що за обстоятелства и що за чувствителност пораждат проза от ранга на произведенията на Томас Ман.
излъчва се повторение. С участието на Елка Виденова и Емануил Видински.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Кънтри артисти от Великобритания:
Джими Нейл - актьор и кънтри певец, популярен през 90те години. Песни от албума "Crocodile shoes", колекция с авторски песни, от саундтрака на едноименния британски сериал.
Redland Palomino Company - кънтри рок група от Лондон, активна от 2000 -та година насам. Авторски песни от техния албум "By the time you see this".

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите – Избрано
водещ: Теодора Церовска
Разговор с Иво Попов, млад художник, който продава автопортрети на класически автомобили за ценители  на превозните средства и  успешно продава  извън България. Разкрива ни повече за своята академия, която създава, с цел да помага и на други артисти да продават успешно изкуството си. 
Росица Чобанова говори за своя творчески път и преподаването на деца и млади таланти художници в нейното ателие "Любов” в Бургас. 
Повторение!

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Hunnu Rock: Саундтракът на Монголия
• Четирима са малко, осмина са много. Кумей, каргыра, Хунну рок? Питайте екзотичните биткаджии The HU...
• Първите музиканти от рок и метъл жанра, обявени за "Артисти на ЮНЕСКО за мир", връхлитат с "Black Tunder" в стремето "Моханик".
• Даваажаргал Цасчихер и неговите "съплеменници" - ъндърграунд герои на модерна Монголия и в "Live From Ulaanbaatar", документалния филм на популярната режисьорка и продуцент Лорин Нап за "Вятъра на промяната" след Монголската народна революция.
• Легендата за Хутулун - принцесата-воин, разказана с авангарден рок и правечните номадски културни и песенни традиции.  
• "Сам трябва да си признаеш" - един от най-добрите албуми на Шарлота Залатнай в новия век, със специално ремастерирано издание. Унгарската вокалистка, пианистка и актриса в топформа в заглавното за диска парче, композирано от хитмейкъра Йеней Силвестер, някога в "Илеш".
• Защо тъгува босненската поп-рок група "Плави оркестар" ("Тъжният оркестър")?
• Съботен десерт от група "Карамел".

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Тази събота, в епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Кошерът" от Огнян Логофетов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: "А сега накъде"
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Защо не трябва да пренебрегваме непопулярните дестинации и какво означава да пътуваме етично – разговор с режисьора Стефан Прохоров и съпругата му – сценографката и фотографка Кети Прохорова, за пътуването им до Колумбия.
• Градът разказва истории: За Бургас и Атанасовското езеро – за туристическите маршрути, но и за птичия спектакъл, защото този район е едно от най-подходящите места у нас за наблюдение на птиците по време на миграция.

от 20.00 до 24.00 часа
Джаз вечери
водещи: Цветославия Бахариева, Сибила Лилова
Директно от площад "Никола Й. Вапцаров" в Банско – концерти от програмата на Банско Джаз Фестивал.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 2 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 20 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Бийтълс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 01.08.24 в 08:35

Четвъртък, 1 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 19 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Роулинг Стоунс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Сряда, 31 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът, донесъл слава на Мишел Льогран. След тях..

публикувано на 30.07.24 в 14:35

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35