Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 2 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Гости: Българската прогресив метъл група „Morrum“.
Нови сингли.
На този ден през годините.
Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прогресив рок с адрес Италия – „Ню Тролс“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Милан Завков, Жечка Сланинкова, Стоян Радев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в смолянското село Могилица, в района на което се намират над 20 пещери.
Местните жители разказват за миналото и настоящето на селото, за читалищните дейности, забележителностите, кънтри бабите и местните родопски специалитети. В центъра на селото се намира най-големия средновековен феодален замък на Балканския полуостров – Агушевите конаци.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: първи епизод за месец октомври;
• Непознатите думи: какво означава „скала“ и къде се използва;
• История на изкуството за деца: съкровищата на град Гондар; интересни факти за картини и скулптури, посветени на Девата на милосърдието.  

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Болката отляво...” – в Световната седмица на сърцето ще ни гостува проф. Арман Постаджиян. Акценти: вродени аномалии при децата, болести на средната и напредналата възраст, стареене на сърцето при жените и мъжете. Кардиологичен речник и симптоматика: гръдна жаба, предсърдно мъждене, миокардит, сърдечна недостатъчност, инфаркт. Стрес и сърце?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семеен маршрут: от Хасково с покана към слушателите на благотворителен Европейски картинг шампионат за издръжливост.
• Младата Майка: кои са митовете и истините за екраните и децата? Новото нормално, безобидна неизбежност или голяма опасност, която застрашава развитието на децата ни? – на тези и други въпроси ще отговори Д-р Виолета Манолова, управител на Център за приложни невронауки „Везенков“ и на проекта „Екранни деца“.
Същевременно ще погледнем в интернет и като на място, където най-малките, освен и да се забавляват, могат и да научат нещо в условията на наложително спазване на социална дистанция, например чрез предаването „Страната на куклите“ на Театрална къща „Мариета и Марионета“.
• От другата страна: Международния ден на ненасилието с психолога и психотерапевт д-р Огнян Димов за дълга ни като родители да научим децата си на емоционална интелигентност, овладяване на емоциите, толерантност и ненасилие. Ще поговорим и за различните аспекти на насилието – вербално, поведенческо и физическо.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: Страхил и Ивана Ангелови – баща и дъщеря свързани, освен с кръвна връзка, и с любовта си към конете и спортната езда.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
„Малки истории за големи музиканти“ – Джордж Гершуин, Ариел Рамирес и Астор Пиацола и историите на техните най-прочути творби: „Рапсодия в синьо“, „Алфонсина отива в морето“, „Забрава“ и „Сбогом, Нонино“ .

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
С участието на: Милена Попова, Теодора Цанкова
Разговорът е за изкуството на превода на художествена литература, а поводът – връчването на годишните награди за превод от Съюза на преводачите в България.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Биг бендът – новият формат на джаза, утвърдил се в средата на на миналия век Арти Шоу, Лайнъл Хемптън
Първият голям оркестър, който има основополагащо значение за биг бенда е на Флечър Хендерсън. Периодът е 1923-1934, мястото е Ню Йорк. Той заедно с Дон Редман  създават и развиват основните белези на стила. Новият състав идва и с нови инструменти – корнетът е заменен от тромпет, ролята на саксофона вече е с първостепенно значение. Променя се и ролята на солистите както като инструменталисти, така и като певци. Един от открояващите се бенд лидери по онова време е Арти Шоу  -  американски кларинетист, композитор, бенд лидер, актьор и автор на художествена и документална литература. Преобладаващото мнение е, че той е „един от най-точните кларинетисти в джаза“. Води един от най-популярните биг бендове от края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век. Знаковата композиция на състава е версията от 1938 г. на Begin the Beguine на Коул Портър, която се превръща в хит и е една от характерните мелодии на епохата.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
За новата роля на музея
Светът се развива, животът ни се променя. Тази промяна намира ли своето отражение в дейността на музея – променя ли се и той? Каква е намесата на държавата в този процес -  подпомага ли, „поощрява“ ли създаването на ползотворна среда за развитието на музейната дейност? Държавата и новата роля на музея – за това разговаряме в предаването с Весела Кондакова – заместник-министър на културата.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• „Кво става бе, хора“? Васко Кръпката на гости на Плешивото куче. Дружеска раздумка за чисто новата песен на  Подуене Блус бенд премиерно в ефира на БНР. Бардът, който изведе блуса на барикадите срещу Системата - искрено и лично за следващия албум на групата, за последното попълнение в нея и за 30-те години на пътя....
• Хобо Блус бенд - вдъхновители за сформирането на Подуене Блус бенд.
45 г. от основаването на Хобо Блус бенд. 40 г. от премиерата на култовия филм „Плешивото куче“.
• Лека нощ, Егон Пока! Памет за знаменития унгарски басист.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 432 – „Божествена комедия“
гост: директорът на кинофестивала „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Митарствата на Гърневи в материалния свят“ от Даниела Манолова - 3 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Зелени маршрути: За Родопите, за градските мечтатели и за това как остаряват пътеводителите, говорим с Гавраил Гавраилов, доктор по социология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“, специалист по социално предприемачество и алтернативен туризъм. С него разгръщаме пътеводителя „Родопи – в търсене на корените“.
• Градът разказва истории: За приемствеността на свещените места, за културните пластове и останките от светилища и стари църкви в центъра на Стара Загора – разговор за историята на  Музея на религиите в града.  

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Вечер с изкуството на Анна Томова-Синтова по повод юбилейния ѝ рожден ден (22 септември 1941).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35