Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" открива своя нов сезон

Снимка: БГНЕС

Балет „Арабеск“ открива новия си сезон на 3-ти октомври с гала-вечер на Финалистите и лауреатите от 10-ото юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика за Наградата на името на Маргарита Арнаудова.  

Маргарита Арнаудова работи с “Арабеск” до смъртта си през 1994 г., като изгражда неповторимия образ и уникалния творчески капацитет на тази единствена за България трупа, занимаваща се целенасочено с развитието на съвременния танц и търсейки неизменно и българския му образ. "Не мога да отделя балета от себе си. Това не е професия, а живот – казва хореографката Маргарита Арнаудова.

Финалистите в 10-ото юбилейно издание на конкурса на името на Маргарита Арнаудова са артистите – Деян Георгиев, Коста Каракашян, Надежда Дичева и Таня Кацарова. Конкурсът e платформа за среща на млади хореографи от всички средища за съвременен танц и хореография в България, а от друга страна, е израз на взаимодействие между българските хореографи и композитори. 

Конкурсът “Маргарита Арнаудова” е учреден от академик Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години, самата акад. Богоева е и почетен председател на журито, председател е артистичният директор на балета Боряна Сечанова.

На 3-ти октомври балет "Арабеск" ще открие и новия си сезон.

Олеся Пантикина (вляво) и Ангелина Грозева
Повече за личността на балерината и хорегорфка Маргарита Арнаудова, наградените от конкурса, посветен на нейно име и за новия сезон на балет „Арабеск“, чуйте в звуковия файл от хореографката Олеся Пантикина.


Снимки – БГНЕС и Балет "Арабеск", Дарина Маринова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32