Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на режисьорката на “Лавина“

Ирина Акташева
Снимка: mc.government.bg

“Една лавина ме причаква, отдето и да мина, една лавина е в засада, това е моята лавина. Със собствените свои стъпки ще я подсека.“

Лавина в България в търсене на оцелелите или да се опомниш понеделник сутрин – спомен за знаковата режисьорка, сценаристка, а и актриса в българското кино – Ирина Акташева.

Ирина Акташева е родена на 6.10.1931 г. в Йолатан, Туркестан, СССР. Завършва актьорско майсторство при Сергей Герасимов и Тамара Макарова във ВГИК, Москва през 1953 г., където среща режисьора Христо Писков и остава с него до края на дните му в житейски и творчески тандем. Работила е в Театъра на киноактьора в Москва (1953-1955).

След завръщането им в България от 1955 година двамата работят в Студия за игрални филми, отначало като асистент режисьори. Ирина Акташева има една роля (Людмила) в „Командирът на отряда” (1959) на режисьора Дучо Мундров.

Ирина Акташева и Христо ПисковНеин партньор е Коста Цонев. С дебюта си „Бедната улица” (1960), за който получават Първа награда на Фестивала „Златна роза” във Варна, младите творци безапелационно заявяват, че се е появило ново явление в нашето кино. Успехът е затвърден с втория им филм „Смърт няма” (1963).

Но третият им филм „Понеделник сутрин” (1966) е спрян за цели 22 години – чак до октомври 1988 г. През 1989 г. получават Специалната награда на Съюза на българските филмови дейци, Наградата за женска роля на Пепа Николова и наградата за операторска работа на Димо Коларов.

В последвалите близо десет години на принудително мълчание, двамата режисьори правят документални филми и реклами. Но търсенето на добра драматургия не престава. Така се срещат с популярната поетеса Блага Димитрова.

За тях тя пише сценарий за филма „Лавина” (1982, удостоен със Специалната награда на МКФ в Делхи, Индия, 1983). Но цензорите в художествената комисия бдят и проектът е отложен с години. От този сценарий се ражда повестта „Лавина”, която излиза през 1971 година.

Завръщането им на големия екран става с филма „Като песен” през 1973 г., получил Втора награда и Наградата на критиката на фестивала във Варна. „Слънчев удар” (1977), по пиесата „Тази малка земя” на Георги Джагаров, в главната роля Армен Джагарханян, и „Само ти, сърце…” (1987) по повестта „Лука Блажени” на Руденко Йорданов, в главната роля Алексей Петренко, се превръщат в изстрадани авторски творби, с които те продължават да отстояват гражданската си позиция.

Ирина Акташева е сценарист на филма „Живей опасно” (1990), пълнометражен дебют на дъщерята ѝ Наталия Пискова, по мотиви от повестта „Памет” на Александър Томов.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Национален филмов център, Министерство на културата на Република България, jeni-bg-kino.com, bnf.bg

ФИЛМОГРАФИЯ

„Бедната улица (1961 г.) Първа награда на кинофестивала във Варна
„Смърт няма” (1963 г.) Втора награда на кинофестивала във Варна
„Понеделник сутрин” (1966 г.) Награда на СБФД за най-добър филм до 1989г.
Награда за най-добра актриса на Пепа Николова
Награда за операторско майсторство на Димо Коларов,
Награда за музика на Милчо Левиев
Участие в международните кинофестивали
в извънконкурсни програми:
Западен Берлин - 1989 г.
Лос Анджелис - 1990 г.
Ротердам - 1990 г
„Като песен” (1974) Втора награда и Награда на кинокритиката на кинофестивала във Варна:
„Слънчев удар” (1978) - Награда на кинофестивала в Карлови Вари
„Лавина” (1982 г.) - Специална награда на международния кинофестивал в Делхи - Награда на Българския червен кръст
на кинофестивала във Варна
„Само ти, сърце… ” (1987)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35