Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 9 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Новини от музикалната сцена.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Спомен за Джон Ленън.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рок след полунощ
Нео Прогресив рок– „Пендрагън“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Апостол Ташев, Йорданка Илиева, Емилиян Тодинов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости на кюстендилското село Гърляно.
С председателя на местното читалище и с жители на селото говорим за името, историята и настоящето на пограничното населено място, за читалищните дейности, за делниците и празниците, поминъка, проблемите и радостите на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
вото за деца: „Сирано дьо Бержерак и крепостта Нехай в Хърватия“.
Детското.БНР
Златната ябълка: втори епизод на радиосъстезанието за месец октомври;
• Непознатите думи: какво означава „кулминация“;
• История на изкуст

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Полети насън и наяве...” – един забравен филм, една пренебрегната себеоценка. Ще разговаряме за психичното здраве на българина и за съня на съвременния човек, заобиколен от технологии и страхове. По време на Националния конгрес по психиатрия наши гости ще бъдат д-р Надя Желязкова и проф. Христо Кожухаров...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семеен маршрут: с. Черни Вит, с покана към слушателите за уникално по рода си изложение на домашни сирена. То е дава възможност да се съберат хора, които с носталгия си спомнят за традиционните сирена или са слушали разкази за тях. Ще бъдат представени сирена, които не са на пазара, но съхраняват онзи дух от миналото и като жив огън го предават от поколение на поколение.
• Семейна рецепта: ще научим стара, сложна, но заслужаваща си вниманието технология за правене на сладък маджун.
• Цветан Цветанов ще ни покани на събитието Music Elevator - част от стратегията на сдружение „Концерти.бг“ за подкрепа на артистите от българската музикална сцена в условията на пандемия, в което самият той е част от журито, оценяващо млади и все още непопулярни изпълнители.
• От другата страна: от психотерапевта д-р Огнян Димов ще разберете що е то скука от научна гледна точка и защо все по-често съпътства ежедневието на децата ни. Как да преборим усещането им за скука без това да включва електронни устройства?
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъдат и Страхил и Ивана Ангелови – баща и дъщеря свързани, освен с кръвна връзка, с любовта си към конете и спортната езда.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
„Моята Родина е Музиката“ – под това мото днес ви разказваме „малките истории“ на големи музиканти, чийто живот е преминал предимно на път, в концерти и турнета, далеч от страната, в която са се родили.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата, начин на употреба
Места за срещи и микро-литературни общества
Участват: Георги Гаврилов, Калина Петкова, Росена Иванова
Литературните кафенета сякаш са останали далеч в историята. Множество институции се опитват да предложат техни своеобразни аналози, но рядко успешно и още по-рядко автентично. Къде в настоящето се случват непринудените литературни срещи? Имат ли място или заместител разговорите на живо в условия на пандемия?  

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Биг Бенд на БНР
Биг бендът като формат, се оформя през 30-те години на миналия век в САЩ. У нас първите подобни оркестри се появяват през 60те. Сред тях са тези на „Оптимистите“, биг бенда на Асен Овчаров, както и биг бенд „Експеримент“. Но има и още един, който повече от 60 години е част от БНР, а именно Биг бенда на БНР. И до днес той продължава да се развива, да концертира и да прави записи, да кани на сцената си гости от световната джаз сцена и да бъде важна част от музикалния живот в България. Оркестърът е създаден като стандартен биг бенд с група от струнни инструменти. Той има основна функция за развитието на забавната музика през 60 и 70-те години на миналия век, особено на оркестровата забавна музика.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
Художникът като плувец
В Националната галерия в Двореца до 21 ноември е открита ретроспективната изложба на Алцек Мишев „Акуи – Милано – София“ (куратори Иво Милев и Боряна Вълчанова). Художникът напуска България през 1970-те и гради кариерата си в чужбина. Той е „живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор…“. Като беглец от соцрежима в България, в специализираните кръгове тук той е легенда – неизбежно и с ореола на избралия свободата, докато за широката публика все още е сякаш непознат и тя тепърва ще го открива.
За плуването и летенето на Алцек Мишев в изкуството е разговорът с Иво Милев.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Хърватски баби в центъра на Ню Йорк Сити. Тана Алекса представя новия си албум „Ona“ в афиша на „Пловдив Джаз Фестивал“ 2021 (29-31 октомври) заедно със своя съпруг Антонио Санчес, петкратен носител на „Грами“. Защо певицата с дипломи по психология и изящни изкуства се превърна в национална героиня на Хърватия?
• Зад микрофона: Оцеола, Улцана, Текумзе, Токей Ихту, Чингачгук-Голямата змия, Твърдата скала и Винету от Изтока. Това не са хора, събрани в група, а индианските роли, с които сръбският актьор Гойко Митич придоби огромна популярност отсам Желязната завеса. Бате Гойко ще ... попее, припомняйки ни своята епизодична, обаче успешна певческа кариера.
• Какво се крие зад загадъчната абревиатура KMFDM?

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Във връзка с кончината на легендата Джони Пенков, „Трамвай по желание“ подготви In Memoriam, с участието на близкия му приятел Кин Стоянов, на основата на последното гостуване на Джони в предаването миналата година.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Оазисът“ от Марин Галовски

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Винен туризъм: истории за виното или винените пътешествия в България на журналистката Веселина Филипова.
• Градът разказва истории: Стара Загора през погледа на Мария Донева.
• Маршрути: за Америка, България и спирките по света, разказва Янина Манолова, фотограф на свободна практика, която от дълги години живее във Вашингтон.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Емблематични роли на Лучано Павароти.
Един от най-великите тенори на всички времена е роден на 12.10.1935 година в Модена.
• Първото действие на комичната опера „Дъщерята на полка“ от Доницети.
• Цялостен запис от фантастичен спектакъл  на „Бохеми“ с автор Джакомо Пучини в Миланската скала през 1979 година. В главните роли: Лучано Павароти и Илеана Котрубаш. Маестро Карлос Клайбер ръководи  хора и оркестъра на Ла Скала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35