Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Египет – пирамиди вместо сватба

Владина Цекова
Снимка: личен архив

Помните ли усмихнатия глас на Владина Цекова, която възторжено ни разказа за четиридневна сватба в Грузия, на която е присъствала. Тогава тя се похвали, че е канена на венчавка в Египет и аз я обявих за женитбения репортер на Покана за пътуване. Ако сте забравили – припомням: Владина е пътешественик по природа, авантюрист по дух, сценарист и главен редактор на предаването за човешките ценности и добродетели Пътеки по БНТ.

Оказа се обаче, че Covid е осуетил египетско-палестинската венчавка, но и без сватба Кайро си е същият, а пирамидите стоят в Гиза от 2000 години преди Христа. Така че Владина Цекова е имала какво да види. Тя е пропуснала да влезе вътре в пирамидите, но си знае, че повечето находки от гробниците се намират в каирския музей.

Кайро! 

Най-големият метрополис в Близкия изток, заедно с предградията наброява над 17 милиона души. В него обаче нашата гостенка Владина Цекова не се е изгубила, а е прегърнала стари приятели и е намерила нови. Но се е озорила при изпълняването на поръчки от България – подмладяващ крем за лице от камилско мляко.

Когато пропуснеш една сватба в Египет, печелиш много повече приключения и разходки. А и Владина Цекова има шанс пак да замине за Кайро, за да ни разкаже за сватбата-беглец. 

Повече – чуйте в звуковия файл.


Снимки: Владина Цекова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на..

публикувано на 03.12.21 в 14:45

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20
Подкасти от БНР