Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен ден на белия бастун

Стартира информационната платформа за незрящи BLINFO

Кристиян Григоров: Искаме да правим журналистика, ориентирана към решения

На 15 октомври в Международния ден на белия бастун стартира информационната платформа „BLINFO“, през която може да се чува гласът на незрящите и те сами да създават съдържание, с активното сътрудничество на зрящи. BLINFO е платформа, в която автори на съдържанието са млади хора със зрителни увреждания, ориентирани към журналистиката. Екипът е съставен основно от незрящи, които с подкрепата на зрящи реализират успешни практики в сферата на социалното предприемачество – спортни благотворителни инициативи, разнообразни артистични събития, както и насърчаване на диалога и взаимодействието между граждани, бизнес, държава и НПО сектор. Темите и проблемите ще са свързани основно с хората с нарушено зрение, както и с хората с увреждания като цяло. Фокусът ще бъде поставен върху актуални проблеми на общността и начините за тяхното решаване.

Кристиян Григоров разказва повече за проекта в "Нашият ден":

Кристиян Григоров"Днес откриваме платформата BLINFO, насочена към хората с увредено зрение и не само. Ще се опитаме не само да говорим за социалния диалог и за хората с увреждания като цяло, но и да разширяваме публиката, като говорим и за най-различни други теми. Аз съм един от авторите, които ще пишат в платформата. Имаме и още няколко млади колеги с малко опит като журналисти, но идеята е да се учим в движение.

Целта е нещата, които пишем, да останат във времето и да подтикнем хората да мислят. Т.е. журналистика, ориентира към решения. Едно съдържание (статия, материал) трябва да предизвика диалог, дискусия, да придвижва хората напред.

Интеграцията означава взаимно приобщаване – аз се доближавам до теб, ти – до мен. Ще се опитаме да привлечем и зрящи хора в този проект – сътрудничество и взаимодействие, за да можем да учим едни за други."

Адресът на платформата е blinfo.bg

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – synergia-foundation.org и личен архив на Кристиян Григоров


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът "Софийски коледари" възражда обичая

Когато бях дете, ходех на различни занимания в читалището в моя квартал – става въпрос за НЧ „Николай Хайтов“, което тогава се казваше „Наука“. Правеше ми впечатление, че преподавателите ми по балет, английски и китара бяха хора стабилни и авторитетни, а пък от вратата, където майка ми влизаше, за да ми плати таксите, надничаха едни още..

публикувано на 02.12.21 в 15:12

Започна Международната конференция “Иновации и инвестиции”

Стартира Международната конференция “Иновации и инвестиции”, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) съвместно с Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) . Събитието е насочено към сектора на МСП, към иновативните и стартиращи компании и ще покаже опита на..

публикувано на 02.12.21 в 14:22

Максим Бехар: Младите жени в българската наука имат изключително силни позиции

За 11-и път ще бъдат връчени наградите „За жените в науката“ – един от най-престижните научни конкурси у нас.  Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро . Парите ще подпомогнат изследователската им работа у нас. Най-голям брой научни кандидатури традиционно са получени от сферата на биологията. „За жените в науката“ е..

публикувано на 02.12.21 в 12:06

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова , координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”. "Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Виктория Викторова

Българка взе европейско отличие за най-значим предприемач под 40 години

Виктория Викторова е една от 40-е бизнес лидери под 40-годишна възраст, селектирана в наградите „Business Elite” за тази година, за Югоизточна Европа.  Тя получи престижната европейска награда за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка . Призовете..

обновено на 02.12.21 в 07:52
Подкасти от БНР