Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов и адв. Захари Генов

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Акценти в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

| обновено на 15.10.21 в 12:23
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи?

Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов, консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“.

Кои са нормативните актове, които определят реда и правилата за правото на собственост на земеделска земя от чуждестранни физически и юридически лица?

“Въпросът е уреден най-напред от член 22 от Конституцията на Република България. Там е казано, че чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз, или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.

Чужденците и чуждестранните юридически лица могат да придобиват право на собственост върху сгради и ограничени вещни права върху недвижим имот в страната, освен ако със закон е установено друго.

Чужда държава или междуправителствена организация може да придобива право на собственост върху земя, сгради и ограничени вещни права върху недвижим имот в страната, въз основа на международен договор на закон или на акт на Министерския съвет.

Също така чужда държава не може да придобива право на собственост върху недвижим имот в страната по наследство. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Търговски дружества, в които съдружници или акционери са чужденци извън физическите лица, граждани на държавите членки на ЕС и на държавите страни по Споразумението за европейското икономическо пространство, или чуждестранни юридически лица, извън посочените, както и еднолични търговски дружества, учредени от такива физически или юридически лица. Акционерни дружества, които са издали също така акции на приносител.

Чужденци, които придобият право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон, не отговарят на условията, предвидени в договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, или друго не е предвидено в международен договор, ратифициран по реда на споменатия член 22-ри, алинея 2-ра от Конституцията на Република България, са длъжни в 3-годишен срок от откриване на наследството, да прехвърлят собствеността на лица, които имат право да придобиват такива имоти.

Важно уточнение е, че в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, през май месец 2014 г. се въведе разпоредба, съгласно която право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, пребивавали или установени в Република България повече от 5 години.

Юридическите лица с регистрация по българското законодателство по-малко от 5 години, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на горепосочените изисквания.

Чуйте цялото тълкуване на нотариус Камен Каменов, коментар на адв. Захари Генов и отговори на слушателски въпроси – в звуковите файлове.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли мъката информационна стойност

Как броим жертвите? Как се „отразява“ трагедия? Има ли мъката информационна стойност? Човешката драма за политическа употреба. Защо?  Какво трябва да направи добрият журналист с историята, трагедията, с провокатора? Разговор в предаването „Мрежата“ с журналистките Мария Милкова и Елена Кодинова и със социолога доц. д-р Алексей Пампоров. Мария Милкова..

публикувано на 27.11.21 в 11:30
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29

Превръща ли се тюркският свят в нов глобален играч

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г. Участваха президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан, се включиха като наблюдатели. Какво предвижда тази концепция? Темата..

публикувано на 26.11.21 в 11:47

Дигитално съдържание и дигитални услуги – продавачи и потребители

Какво ще се промени за потребителите от 1 януари 2022 г. след влизането в сила на Закона за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки и Регламент (ЕС) 2019/1150 на Европейския парламент на Съвета от 20 юни 2019 година за насърчаване на справедливост и прозрачност за бизнес ползвателите на посреднически онлайн услуги...

публикувано на 26.11.21 в 11:45