Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният феномен на пандемията

Изминалите 18 месеца в условията на пандемичната криза бяха едни от най-трудните в европейския културен живот. Престижните швейцарски летни музикални фестивали, които традиционно събират световноизвестни изпълнители и многобройна публика, не бяха сигурни до последния момент във възможното им провеждане. 

Неприятните изненади не липсваха и музикалният фестивал във Вербие (Verbier), например, буквално дни преди откриването си, трябваше да се откаже от участието на един от оркестрите заради избухването на огнище от Covid сред музикантите.

Световноизвестната френската пианистка Елен Гримо (Hélène Grimaud), която живее в САЩ, не успя да дойде за участие във фестивалите в Гщаад (Gstaad)и в (Tannay) Тане през август заради наложените ограничения за пътуване от американските власти. 

С малки изключения, програмираните концерти все пак бяха осъществени и в края на лятото и началото на септември любителите на музиката успяха да преживеят един от най-хубавите музикални сезони, който беше очакван с голямо нетърпение. 

Няколко условия ca решаващи за този успех: голяма част от летните фестивали се провеждат на открито или в малки църкви, в парковете и градините на многобройни замъци. По-редки са концертите с големи оркестри, които събират многобройна публика. Санитарният паспорт, разбира се, е задължителен за всички музикални събития. Едно от големите притеснения на организаторите винаги е лошото време, но тази година то беше прекрасно и нямаше нужда от спасяващ план Б. Програмата на фестивалите е внимателно подготвена в дългите 18 месеца на затваряне и поднесените концерти надминаха най-хубавите очаквания. 

Музикалният фестивал в луксозния алпийски курорт Гщад (Gstaad Menuhin Festival), който носи името на виртуозния цигулар Йехуди Минухин и е основан от него, тази година беше посветен на английското музикално наследство. Първият концерт на фестивала беше с участието на блестящия ученик на маестрото – цигуларя Даниел Хоп (Daniel Hope), който е познат на българската публика с концерта си в София. 

Daniel Hope (violinist, Music Director, Zurich Chamber Orchestra – Photo © xF.xKernx/xFuturexImageДуховният син на Менухин, както вече го наричат, е тази година със статус на артист с пребиваване в Гщад. По време на фестивала често бяха изпълнявани произведения на Менделсон, Хайдън, Пърсел, Бенджамин Британ, но и на обичания Едуард Елгар, чиято музика се смята за много красива, за да бъде често програмирана в симфоничните изпълнения.

Julia FischerРазличното, този път, беше вълнението с което публиката посрещаше след дълго отсъствие изпълненията на живо, като това на Джулия Фишер (Julia Fischer), придружена от музикантите на Лондонската академия Сант Мартин ин дъ Филдс (St Martin in the Fields). 

Музикалната щафета през август беше подета от малкия, но много добре организиран фестивал Музикални вариации от Тане (Variations Musicales de Tannay), който традиционно се провежда в градините на едноименния замък с прекрасна гледка към Женевското езеро. Камерният оркестър от Базел и солистите на Миланската скала и на Капела Медитерания придружаваха артисти от международна класа. 

В няколко концертни вечери публиката се срещна с изпълнители като блестящия пианист Александър Таро, но също и с изгряващия талант Александър Канторов, наслаждаваше се на елегантното изпълнение на виолончело на Готие Капусон и на клавирната енергия на Катя Буниатишвили и редица други артисти. Интересното е, че този малък, но с високо качество фестивал, е дело на един голям любител на класическата музика и дългогодишен журналист Серж Шмид (Serge Schmidt), добре познат на аудиторията от вдъхновяващите културни програми. 

В същото време любителите на музиката можеха да се насладят на многобройни концерти в топлите вечери, в прекрасните паркове на Женева и дори в Ботаническата градина. Сред поканените за участие бяха и две българки – цигуларката Рада Хаджикостова и Василена Серафимова на ударни инструменти, които поднесоха в различни концерти изненадващо модерни и ентусиазиращи изпълнения на Моцарт и Бах. 

Khatia BuniatishviliЗа първи път този музикален сезон се превърна в един изключително успешен феномен, истински празник на музиката. В него се включиха и институции, като Националния швейцарски исторически музей в замъка Пранжан (Prangins), който предостави средновековния си декор за елегантната барокова музика. 

Във все още топлите летни вечери, Оркестърът на Романска Швейцария (OSR), чийто концертмайстор беше блестящият български изпълнител Светлин Русев, избра Женевския плаж на брега на езерото за декор на три концерта, с обещанието тази музикална среща да се превърне в традиция в следващите години. 

Под звуците на Гершуин и Стравински женевските симфоници изпратиха лятото и откриха есенния сезон, в който всички се надяват, че концертните зали няма да бъдат отново задълго затваряни. 

Чуйте кореспонденция на Нели Попова от Женева за летните и есенните музикални фестивали в Швейцария от звуковия файл.

Снимки – ФБ профили на Gstaad Menuhin Festival и Variations Musicales de Tannay, личен профил на Daniel Hope и на Julia Fischer




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21