Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събота, 16 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Дичо Христов и Иван Йорданов - Чери, китарист в неговата група.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прогресив рок – Създателят на „Мерилиън“ Фиш със солов албум –  „Raingods with Zippos“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любомир Гешковски, Мариана Манолева, НФА „Филип Кутев“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости на село Враня стена, община Земен.
Разкази за историята и настоящето на планинското населено място, състоящо се от 26 махали, в които някога е имало 600 жители и 3 училища. Днес в селото живеят само 19 човека.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: определяме победител за месеца
• Защо се сърдят децата? – репортаж на Виолета Димитрова
• История на изкуството за деца
• Анонс на детските предавания и детския стрийм

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Съдовата хирургия = качество на живот” – по тази формула ще разговаряме с проф. Кузман Гиров от ВМА. Опитният лекар ще акцентира върху най-честите страдания: разширени вени, съдови аномалии, аневризми и дилатации, както и върху тяхната превенция, хирургическа и медикаментозна терапия. И още: шарлатаните на пазара за здраве...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семейни маршрути: предложение за пътешествие до Драгоманското блато, обявено за защитена местност в България. Там туристите ще могат да наблюдават и провеждането на събитието „Адреналин с кауза” – дуатлон на 23 км пробег .Разговор по с Милен Тончев – организатор.
• 16 октомври е обявен за Ден на ВВС. Предложение за посещение на „Музей на авиацията” в село Крумово, област Пловдив. Фотоизложба, прожекция на документален филм и още изненади ще има за желаещите да посетят музея. Разговор с Рада Банялиева, директор на музея.
• Посещение на постановката „Красавицата и звярът” в Драматичен театър „Константин Величков” – град Пазарджик. Едно интервю на Мартина Кръстева с режисьора Любомир Колаксъзов
• От другата страна: разговор с психолога Огнян Димов
• Софийски зоопарк с идеи за родители и деца. Има ли нови екземпляри от различни животински видове, какво знаем за „ленивеца” и още интересни факти. Разговор с Добромир Бориславов – директор на Зоопарка.
• „Дуел с импровизации” – това е поканата за музикална вечер в рамките на фестивала ”Пиано Екстраваганца”. Клавирно съревнование с мотиви от  фолклора на Балканите  ще представи културното събитие. Разговор със Светлана Авдала, автор на проекта
• Вкусът на истината
• Моето семейство: ще обърнем заглавието на филма на Уди Алън – „Ако импресионистите бяха зъболекари” и ще ви разкажем за семейство медици – зъболекарка и лекар от град Пловдив, които са открили галерия в Стария град и са вдъхновени от магията на изобразителното изкуство. Представяме ви Ана Джуркова – ортодонт и нейния съпруг – доц. д-р Венцислав Джурков - гастроентеролог

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
„Малки истории за големи музиканти“ – забавни случки от живота на Джоакино Росини, Артур Никиш, Леополд Стоковски, Ян Кипура и Василий Сафонов.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата начин на употреба
Бележка под линия
Гост: Стефан Русинов
Преводач интервюира преводачи в радио формат извън радиото. Разговор със Стефан Русинов за подкаста му „Бележка под линия“ и за гласовете на хората, благодарение на които до нас достигат гласовете на световната литература.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Бибоп 1част – Чарли Паркър и Дизи Гилеспи
Бибоп е стил в джаза, характеризиращ се с бързо темпо, виртуозност във владеенето на инструментите и висока степен на импровизация, основаваща се на съчетанието между хармоничната структура и мелодията. Развива се в началото и средата на 40-те години, като етап от еволюцията на джаз музиката. Терминът се появява като музикантския жаргон по време на първите две години от участието на САЩ във Втората световна война. Бибопът се превръща в представата за модерен, съвременен джаз, като достига своята зрялост през 60-те години. Чарли Паркър и Дизи Гилеспи са сред фигурите, изиграли особено важна роля в развитието на бибоп стила.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
70 години държавно архивно дело в България
На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. През 2007 г. е приет Закон за Националния архивен фонд, който урежда днешния статут и наименование на Държавната агенция „Архиви“.
С доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви“, разговаряме за превратностите в българската история и житейските човешки съдби, отразени на страниците на многобройните документи в архивните фондове на Агенцията.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• По жицата: Влатко Стефановски акцент в програмата на Plovdiv GuitArt Festival (4-7 ноември).
• В края на 70-те най-популярната банда в Югославия „Биело Дугме“ начело с Горан Брегович си харесва за подгряващ състав едни неизвестни македонски момчета, наречени „Леб и сол“.
• От Прилеп до Виенската филхармония: Историята на Влатко Стефановски като звезден индивидуален артист, главен идеен двигател на знаменитата прогресив рок група „Леб и сол“ и част от съвременни авангардни балкански формации.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Епизод 433 – „За бадемите и търпението“
Гост: легендата на българския куклен театър Кирякос Аргиропулос.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Духовният камък“ от Теодора Димова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Градът разказва истории: Едно пътуване в миналото – ще говорим за музеи и културен туризъм, а Мюжген Исуф от къщата-музей „Добри Войников“ в Шумен разказва историята като приказка.
• Маршрути: За град Девин и маршрутите наоколо – Татяна Димитрова, уредник на Музейната сбирка към читалище „Родопска просвета“ разказва за местата, които не трябва да пропускаме в този район.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Операта „Фауст“ на Шарл Гуно, базирана върху част първа на Гьотевия „Фауст“. Запис от Виена, от 29 април 2021 г. с участието на солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера, дирижирани от Бертран дьо Били. В ролите участват: Хуан Диего Флорес, Никол Кар, Адам Палка, Етиен Дюпюи, Мартин Хеслер, Кейт Линдзи, Моника Бохинец.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Николай Воденичаров - Никеца и Иван Иванов от групата „Casual Threesome“ с акустичен сет като предпремиера на дългоочаквания им дебютен албум „Casualty“. Същинското представяне на албума, групата ще направи с промо концерт в края на деня. • Нови сингли. • На този..

публикувано на 26.11.21 в 15:54

Петък, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения Един разговор за театралните експерименти и социалната позиция на артиста с актрисата Мартина Апостолова, която отскоро е и преподавател в НБУ. Промени ли киното..

публикувано на 25.11.21 в 15:20

Четвъртък, 25 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Здравна журналистика по време на пандемия...” – разговор с журналисти по актуалните проблеми на деня. Участват Альоша Шаламанов от БНТ 1, Мария Чипилева от сайта..

публикувано на 24.11.21 в 08:27

Сряда, 24 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Гост: Васко Кръпката – трубадурът на българската демокрация, певецът, създател на първата блус група у нас. Разговор за пътя му в музиката преди и след..

публикувано на 23.11.21 в 15:26

Вторник, 23 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Десет черно-бели почти реалистични истории или литературата като троянски кон. Гост: Тодор Станчев – етнолог, журналист, писател и издател. от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 22.11.21 в 16:34