Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 16 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Дичо Христов и Иван Йорданов - Чери, китарист в неговата група.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прогресив рок – Създателят на „Мерилиън“ Фиш със солов албум –  „Raingods with Zippos“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любомир Гешковски, Мариана Манолева, НФА „Филип Кутев“ и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости на село Враня стена, община Земен.
Разкази за историята и настоящето на планинското населено място, състоящо се от 26 махали, в които някога е имало 600 жители и 3 училища. Днес в селото живеят само 19 човека.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: определяме победител за месеца
• Защо се сърдят децата? – репортаж на Виолета Димитрова
• История на изкуството за деца
• Анонс на детските предавания и детския стрийм

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Съдовата хирургия = качество на живот” – по тази формула ще разговаряме с проф. Кузман Гиров от ВМА. Опитният лекар ще акцентира върху най-честите страдания: разширени вени, съдови аномалии, аневризми и дилатации, както и върху тяхната превенция, хирургическа и медикаментозна терапия. И още: шарлатаните на пазара за здраве...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семейни маршрути: предложение за пътешествие до Драгоманското блато, обявено за защитена местност в България. Там туристите ще могат да наблюдават и провеждането на събитието „Адреналин с кауза” – дуатлон на 23 км пробег .Разговор по с Милен Тончев – организатор.
• 16 октомври е обявен за Ден на ВВС. Предложение за посещение на „Музей на авиацията” в село Крумово, област Пловдив. Фотоизложба, прожекция на документален филм и още изненади ще има за желаещите да посетят музея. Разговор с Рада Банялиева, директор на музея.
• Посещение на постановката „Красавицата и звярът” в Драматичен театър „Константин Величков” – град Пазарджик. Едно интервю на Мартина Кръстева с режисьора Любомир Колаксъзов
• От другата страна: разговор с психолога Огнян Димов
• Софийски зоопарк с идеи за родители и деца. Има ли нови екземпляри от различни животински видове, какво знаем за „ленивеца” и още интересни факти. Разговор с Добромир Бориславов – директор на Зоопарка.
• „Дуел с импровизации” – това е поканата за музикална вечер в рамките на фестивала ”Пиано Екстраваганца”. Клавирно съревнование с мотиви от  фолклора на Балканите  ще представи културното събитие. Разговор със Светлана Авдала, автор на проекта
• Вкусът на истината
• Моето семейство: ще обърнем заглавието на филма на Уди Алън – „Ако импресионистите бяха зъболекари” и ще ви разкажем за семейство медици – зъболекарка и лекар от град Пловдив, които са открили галерия в Стария град и са вдъхновени от магията на изобразителното изкуство. Представяме ви Ана Джуркова – ортодонт и нейния съпруг – доц. д-р Венцислав Джурков - гастроентеролог

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
„Малки истории за големи музиканти“ – забавни случки от живота на Джоакино Росини, Артур Никиш, Леополд Стоковски, Ян Кипура и Василий Сафонов.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата начин на употреба
Бележка под линия
Гост: Стефан Русинов
Преводач интервюира преводачи в радио формат извън радиото. Разговор със Стефан Русинов за подкаста му „Бележка под линия“ и за гласовете на хората, благодарение на които до нас достигат гласовете на световната литература.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Бибоп 1част – Чарли Паркър и Дизи Гилеспи
Бибоп е стил в джаза, характеризиращ се с бързо темпо, виртуозност във владеенето на инструментите и висока степен на импровизация, основаваща се на съчетанието между хармоничната структура и мелодията. Развива се в началото и средата на 40-те години, като етап от еволюцията на джаз музиката. Терминът се появява като музикантския жаргон по време на първите две години от участието на САЩ във Втората световна война. Бибопът се превръща в представата за модерен, съвременен джаз, като достига своята зрялост през 60-те години. Чарли Паркър и Дизи Гилеспи са сред фигурите, изиграли особено важна роля в развитието на бибоп стила.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
70 години държавно архивно дело в България
На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. През 2007 г. е приет Закон за Националния архивен фонд, който урежда днешния статут и наименование на Държавната агенция „Архиви“.
С доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви“, разговаряме за превратностите в българската история и житейските човешки съдби, отразени на страниците на многобройните документи в архивните фондове на Агенцията.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• По жицата: Влатко Стефановски акцент в програмата на Plovdiv GuitArt Festival (4-7 ноември).
• В края на 70-те най-популярната банда в Югославия „Биело Дугме“ начело с Горан Брегович си харесва за подгряващ състав едни неизвестни македонски момчета, наречени „Леб и сол“.
• От Прилеп до Виенската филхармония: Историята на Влатко Стефановски като звезден индивидуален артист, главен идеен двигател на знаменитата прогресив рок група „Леб и сол“ и част от съвременни авангардни балкански формации.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Епизод 433 – „За бадемите и търпението“
Гост: легендата на българския куклен театър Кирякос Аргиропулос.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Духовният камък“ от Теодора Димова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Градът разказва истории: Едно пътуване в миналото – ще говорим за музеи и културен туризъм, а Мюжген Исуф от къщата-музей „Добри Войников“ в Шумен разказва историята като приказка.
• Маршрути: За град Девин и маршрутите наоколо – Татяна Димитрова, уредник на Музейната сбирка към читалище „Родопска просвета“ разказва за местата, които не трябва да пропускаме в този район.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Операта „Фауст“ на Шарл Гуно, базирана върху част първа на Гьотевия „Фауст“. Запис от Виена, от 29 април 2021 г. с участието на солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера, дирижирани от Бертран дьо Били. В ролите участват: Хуан Диего Флорес, Никол Кар, Адам Палка, Етиен Дюпюи, Мартин Хеслер, Кейт Линдзи, Моника Бохинец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18