Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиосимфониците – „Ренесансова музика“ на Георги Тутев

Снимка: БНР

Това е третото и, за съжаление, последно издание на рубриката на Марио Ангелов, който от 1 ноември вече няма да бъде продуцент на симфоничната музика в БНР. Г-н Ангелов напуска Радиото, но споделя, че в продължение на три десетилетия „пъпът му е бил хвърлен в Националното радио“: „Трябва да кажа, че аз съм много, много благодарен за тази възможност – да работя в Първо студио, да работя със СО на БНР, с много и чудесни диригенти… Бил съм всичко в Националното радио – и солист, и оркестрант, и камерен изпълнител… Музикален редактор всъщност не съм бил… Но колкото повече минават годините, започвам да изпитвам лично към себе си… изпитвам голяма отговорност към това, което излиза изпод пръстите ми като звуци; това, което се случва като продукт изпод ръцете ми, главата ми, заедно с диригентите, разбира се, които участват в студийните звукозаписи на Симфоничния оркестър; както и все повече изпитвам голяма отговорност към това какво казвам, на кого казвам, а още повече пък, ако има нещо, което трябва да се напише и да остане…“.

Георги ТутевЗа последната си изява в „Неделния следобед“ Марио Ангелов избра творба на Георги Тутев – творец, когото често наричат „светла личност, ренесансова личност“. Вероятно е съвпадение, но представяме точно новата регистрация на неговата „Ренесансова музика“, записана през февруари 2021 г. от СО на БНР и главния диригент Марк Кадин. За Георги Тутев продуцентът споделя: „Аз си го спомням като един безкрайно спокоен човек. Също така си спомням как някои от артистите (участници в концертите, организирани от Дружеството за нова музика в България – бел. ред.) проявяваха може би нетипични претенции и как той успяваше да тушира техните напрежения. Разбира се, аз съм стоял отстрани, със своя респект и уважение към един човек, който си стои на мястото като директор, като основател, като главен мотор на фестивала Musica Nova и на Дружеството за нова музика… Книгата, която е посветена на него, е с много, много показателно заглавие – „Един негероичен герой“… Един германец го е нарекъл така (председателят на Световната организация за съвременна музика Райнхард Оелшлегел в списанието WorldNewMusicMagazinе след смъртта на композитора през 1994 г. – бел. ред.) и е казал много с това. Просто защото… има хора, които изтъкват себе си и не знам дали нещо са постигнали за общото благо, ако въобще може да се говори за такова нещо. А има други, които тихо и кротко вършат героични дела – буквално героични дела, без да смятат себе си за герои“.

Рубриката завършва с още една творба от български композитор – изненада за продуцента. Балада за оркестър и пиано – кончертанте № 2 на Димитър Ненов е записана през 1998 г. от Марио Ангелов, СО на БНР и Милен Начев на пулта.

Снимки: ubc-bg.com, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2021

1 декември 3.00 часа – Жорж Орик (1899-1983), Трио за обой, кларинет и фагот. Изпълнява ансамбъл Мидвест (Дания). 3.14 часа – Бенджамин Бритън (1913-1976), Пан из „Шест метаморфози по Овидий“, оп. 49. Изпълнява Петер Кирщайн (обой). 3.16 часа – Ребека Кларк (1886-1979), Думка - дуо кончертанте за цигулка, виола и пиано. Изпълнява ансамбъл Мидвест..

публикувано на 30.11.21 в 08:15
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Подкасти от БНР