Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино с думи – Епизод 18

Новата вълна в българското кино

Ежедневно се изправяме пред множество избори, свързани с желанието ни за развитие и усъвършенстване в професионалния ни път. Именно за избора да получиш кинообразованието си в България ще си поговорим с нашите събеседници, които правят първите си стъпки в това да създават свои филми. Новата вълна се задава и носи надежда за бъдещето на българското кино!

За образованието за кино в българските университети и академии по изкуствата си говорим с Теодора-Косара Попова, Ради Стоянов и Христо Иванов в тези 60 минути на Епизод 18 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Теодора-Косара Попова е студентка по кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. За филма си „Танда“ тя получава първата номинация за българска лента за студентски „Оскар“.

Ради Стоянов е студент в Нов български университет и участва в Майсторския клас по кинорежисура на проф. Георги Дюлгеров. Филмът му „XVII“ е отличен на София Филм Фест „На брега“, селектиран за участие в конкурса за късометражен филм на Jameson и на няколко международни фестивала в Англия, Унгария и др.

Христо Иванов е студент по кинорежисура в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Режисьор е на документалния филм „По делата се познават“.

Какво стои пред българското кино и неговото развитие? Фундаментален въпрос, на който, сигурни сме, не само екипът ни, но и всички, обичащи това изкуство, си задават…

Решихме да ви срещнем с гледните точки на трима млади и талантливи творци, които са в началото на своя професионален път. Те ни споделят повече за образованието за кино в България – основата, върху която градят своите знания и умения. В разговора ни можете да разберете повече за това какъв е обучителният процес, какво им носи и успява ли по някакъв начин да предостави, съизмеримо с темпото на днешния ден, перспективи за развитие.

И още:

· За решението да учиш и да се занимаваш с кино;
· Ценният опит на работата в екип и в различни професионални роли;
· Основата, на която трябва да стъпва обучението за киното;
· Нуждата от доброто общуване с екипа и формиране на общата цел;
· Чувствителността – неразделна част от занаятчийските умения в създаването на филми;
· Образованието в академия – не просто получаване на практически знания за посвещаване в занаят, а акцент върху основополагащи знания за изкуството;
· Новата вълна авторско българско кино – какво е нужно, за да реализира потенциала си тя;
· Фундаменталните липси в образованието за кино в България и професионалната среда;
· Изборите и перспективите за развитие след завършване на висшето образование.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР