Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трансформиращ преразказ и документален театър в театрален минисериал

Снимка: колаж Ангелина Грозева

Да намериш в лошото, хубавото, да откриеш предимството на онлайн медията, която завладя живото изкуство, наречено театър, да вземеш от екранната действителност онова, което няма да убие театралната сцена, а ще я възроди в нов облик. Това успява да направи оригиналната идея на доцент Възкресия Вихърова с решението ѝ да създаде театралният минисериал – „Когато аз бях ти“. Тук документалният сюжет не е единственият новаторски подход, на който често залагат в своите режисьорски решения доцент Възкресия Вихърова и актьорският състав на платформата „Артисти за НЕнасилие“. 

Продукцията се представя на сцената на Университетски театър на Нов български университет за първи път, а този уикенд имаше и своя онлайн премиера. Отделните части на продукцията, която представя онлайн сюжети, са озаглавени "Ревността", "Случайността", "Бащата" и "Майката" и разглеждат криминални казуси по действителни случаи. Формата предразполага режисьорското око да използва и елемента на трансформиращия преразказ, или по друг начин казано, как ще изглежда една случка, разказана през очите не на потърпевшите, а на провокаторите:

„Тази идея се появи по време на локдауните, усетихме, че работейки онлайн, репетирайки, всеки може да създаде своя капсула и така ги нарекохме капсули. Трансформиращ преразказ работя вече 4-5 години като похват, представяла съм много уъркшопи по тази тема. Това е да разкажа случката от името на героя, който дори не участва, или има съвсем малка роля, така внимаваме за това, което ще остане незабелязано, не акцентирано. 

Например при „Капсулата на Ася“ излезе може би най-същественият монолог, на кучето от името на кучето, което може би е нападнало детето, има съпреживяване към акта. В другия е от името на куршума, който е прострелял детето, как се чувства той. Сълзите изчезват, когато говориш тези неща, сълзите се появяват и те пречат за друго преживяване, освен съпреживяване към акта. Когато се отпусне такъв приказен герой, тогава въображението започва да работи много силно. Всяка капсула слага на масата криминален разказ. 

Принципите за капсулите са едни и същи, но вътре актьорите са много свободни да достигнат до своя максимум. Много хора се съпротивляват, казват защо ще ме замества живото изпълнение с поредица от картинки, аз съм от другата страна, точно това заместване с поредица от картинки започна да ни кара да правим нов много интересен колаж, да използваме като средство компютъра с неговите възможности и софтуери, актьорът набавя много нови средства да работи.“

Тази събота и неделя в YouTube канала на Платформата НЕ бяха излъчени първите две серии, другите две предстои да бъдат показани до края на годината. Повече за същността, идеята и сюжета на театралния миНисериал и как се ражда той като жанр, чуйте в разговора на Ангелина Грозева с режисьора на "Когато аз бях ти" – доцент Възкресия Вихърова.

Снимки – колаж Ангелина Грозева и ФБ група на Платформата НЕ
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13-о издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София"

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започва от 25-и и продължава до 29 май 2022 г. Домакин на събитието е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала и тази година е “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят". МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият..

публикувано на 25.05.22 в 14:56
Мануела Саркисян, Цветана Недева и Борислава Борисова (отляво надясно)

Оживяването на книгата "Щастие за деца"

За книгата "Щастие за деца" и за това как тя оживява посредством театъра с Мануела Саркисян и работилница за хартиени птици с Цветана Недева. Както казват самите автори: "Да играем! Камък, ножица, хартия? Театър, ножица, хартия?" Думи от издателството за книгата: "В свят, белязан от различия, е важно да изградим вътрешна хармония. В "Щастие за..

публикувано на 25.05.22 в 13:30
Цветана Манева с

Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"

Фондация "Академия Аскеер" връчи годишните награди "Аскеер" на официална церемония в Театър "Българска армия". Тази година спектакълът се проведе под наслов "Урок по български". По тази тема разсъждаваха и всички номинирани в свои промоционални видеа, които бяха излъчени на церемонията. Вечерта бе съпътствана и с изпълнения на класически..

публикувано на 25.05.22 в 13:15
Чавдар Николов

Смелост в политическата карикатура е да преодолееш собствените си задръжки

"Прас-прес" навърши пет години и авторите му казват, че все още са невъзпитани и млади и имат хъс да ни показват несъстоятелността на политиците у нас.  "Прас-прес"  е дело на карикатуристите Чавдар и Алла Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки. "Кориците на "Прас-прес" могат да се видят в специална изложба в галерия "Орловска" в Габрово. "Със..

публикувано на 25.05.22 в 12:53
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните маршрути в Украйна и травматичните репортажи от засегнатите от войната региони. Анна Придатко представя..

публикувано на 25.05.22 в 10:25