Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на българо-унгарското приятелство

Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София
Снимка: Филип Данчев

На 19 октомври се отбелязва за пети път Денят на българо-унгарското приятелство. Двата народа винаги са поддържали добри отношения през годините, което е дало възможност и за активния културен обмен между страните ни. 

В навечерието на националния празник на Унгария – 23 октомври темата коментира в “Нашият ден“ Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София:

“Има много българи, които живеят в Унгария. Това са българските градинари, които са започнали да идват в Унгария в края на ХIХ в. и да работят там. Известно време са се връщали в България, но след това са се установили. По този начин унгарците се запознават с българите и тяхната работа и са изградили добро приятелство.

Имаме късмет, че преди 5 години парламентите приеха този ден като Ден на приятелството между двете нации. Празнуваме деня с най-различни събития.

Тази година ще покажем нещо съществено между България и Унгария. Едно списание, което се казва “Хемус“, което се издава в Будапеща. Това е двуезично списание, в което пишат българи, които живеят в Унгария и унгарци, свързани с България. Илюстрациите също са най-вече от българи, които живеят в Унгария.

Изложбата в градинката на “Кристал“ е свързана с председателството на Унгария във Вишеградската група, която съединява Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Изложбата показва устойчива мода и дизайн от тези четири страни.

Чуйте Сандра Мишкеди в звуковия файл.
 
Снимки: Фейсбук - Институт Лист София - личен профил,
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд...

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Фотографска изложба показва окаяния вид на детските отделения у нас

“Светулка” е най-новият проект на Фондация “За доброто”, който ще се опита да превърне плашещата болнична среда в жизнерадостно пространство . „Светулка“ е: Детско обособено пространство в болничното отделение извън болничните стаи. В него детето отива, за да се забавлява и да учи чрез играта, да остане социално активно и да се..

публикувано на 01.12.21 в 12:46

1 декември – Световен ден за борба с HIV

Всяка година на 1 декември светът отбелязва Деня на борбата с HIV/СПИН .  За първи път този ден е отбелязан през 1988 година . Тогава Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на HIV/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с HIV, обявява 1 декември за..

публикувано на 01.12.21 в 11:03
Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски , финансист и икономист от БАН. "В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива..

публикувано на 01.12.21 в 10:11