Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кои са наградените световни имена от Осмото бианале на миниатюрата в Русе

Снимка: Община Русе

Започна Осмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ в Художествената галерия в Русе. Темата на конкурса е „Време на преформатиране“. Отличените творби на художници от цял свят са избрани сред 416 произведения от международно жури с председател Теицка Бургерьон – художник и уредник в Музея за съвременно изкуство в малък формат в град Нисмес, Белгия. 

Експозицията може да бъде видяна в Художествената галерия в Русе до края на годината. Предстои и издаването на цветен двуезичен каталог, където ще бъдат представени творбите на участниците.

Списък на наградените:

Голяма награда: Недрет Яшар, „Ева“
Награда за живопис: Марио Николов, QR – „Вавилонската кула“ (по картината на Питер Брьогел Стари от 1563 г.)
Награда за графика: Румен Нечев, „Вотив“ VІ-2
Награда за рисунка: Веселин Дамянов-Вес, „Той е!“
Награда за скулптура: Гуе Шмидт (Австрия), „Светът, гледан отстрани / Поглед 1“
Награда за фотография: Александру Шербънеску (Румъния), „Тотем на съвременния молещ се“
Награда на СБХ: Александра Ласон (Полша), „Изоставени I“, 2021 – предметна награда, творба от фонда на СБХ
Награда на ХГ - Русе: Вяра Гунева, „Аз…“
Награда на публиката: Недрет Яшар

Повече подробности чуйте от уредника на Художествената галерия в Русе – Мария Тодорова в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър на сетивата с нови предизвикателства

Театър на сетивата представя отново своите градски утопии в най-новия им вариант – сетивна разходка из целия град. Става дума за серия от необикновени, поетични, сюрреалистични, интерактивни преживявания, вдъхновени от методите на сетивния театър-лабиринт и практиката "сетивните градски пътувания". Тук се работи с понятието за паралелна реалност и..

публикувано на 21.05.22 в 08:10

Първият български финансов трилър тръгва по кината

Днес в над 60 киносалона в цялата страна, тръгва официално първият български финансов трилър "Борсови играчи ". Лентата събира звездни имена като актьорите Александър Алексиев, Мариан Вълев - Куката, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин, Дарин Ангелов, Стоян Дойчев и Стоян Радев, които въвличат зрителите в света на  финансите и капиталовите пазари...

публикувано на 20.05.22 в 16:30

Премиерен спектакъл на Марион Дърова

"Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?" Това пише за..

публикувано на 20.05.22 в 15:11

Новият роман на Иван Станков – разказ за линията на самотата

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. Провират се през войни, бунтове, преврати. Но Историята е само декорация. Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва..

публикувано на 20.05.22 в 14:05
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15