Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Особеното значение на Цариброд за България

„Първият, който дава гласност на красотите на Цариброд след Освобождението, е Иван Вазов. След него е Алеко Константинов, който е основоположник на туристическото движение в града. Иван Вазов три пъти идва в Цариброд и в детайли описва окончателната, решителната битка в сръбско-българската война. Бях събрала много информация за техните посещения, но се оказа, че не само те са идвали и популяризирали Цариброд – имаше още истории, които издадох в книга" – казва Зденка Тодорова, известна правозащитничка, журналистка и писателка от Западните покрайнини. 

„Към Цариброд и за него“ е деветата й книга, която разказва за връзките на осем знакови българи с Цариброд, днес Димитровград. Сред тях са учителят Петър Дънов , лечителят Петър Димков, големият български интелектуалец Константин Константинов. Периодът , който се разглежда в книгата е от Освобождението до 1944 година и според Зденка Тодорова именно тези години илюстрират истинската същност на града и енергията на творческия потенциал на българите в него.

„Няма нас и вас днес- казва Зденка Тодорова- Много българи идваха в Димитровград преди Ковид кризата, но като че ли най-важното беше яденето и пиенето. Може би след този период трябва да продължим да създаваме връзки и на друго ниво- духовно и интелектуално“

Чуйте Зденка Тодорова в „Какво се случва“.

Снимки – личен ФБ профил на Зденка Тодорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20