Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евгения Марс и идеята да подари един паметник на националното достойнство

Снимка: colibri.bg

По повод 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов, която се отбеляза тази година, бе отпечатано фототипно издание на сборника – „Полувековна България“, написан от любимата на Вазов – писателката и преводачка – Евгения Марс.

За пръв път изданието излиза през пролетта на 1929 година. В труда си Марс публикува ценни статии, коментари и изследвания за първите пет десетилетия от развитието на България. Три години след смъртта на Вазов, Евгения Марс, чието рождено име е Евгения Бончева-Елмазова започва да реализира идеята да подари на своите съвременници словесен паметник на национално достойнство, което всъщност е алманахът „Пуловековна България“, разбира се, времето я мотивира именно тогава да го напише, това са 41 статии. Алманахът е изработен в печатницата на Армейския военноиздателски комплекс, сборникът е много луксозен за своето време. Тогава Евгения Марс е в затруднено положение, но за да се изхранва тя продава на Народната библиотека най-ценния подарък, който някога ѝ е правил Вазов – красивата сребърна лира с венец, връчена му заедно със званието „Народен поет“.

Елиана Митова в студиото на програма „Христо Ботев“
Продажбата на монетата буди противоречиви мнения, но в крайна сметка държавата изплаща 30 хиляди лева за тази монета на Евгения Марс и тя успява да отдаде заслуженото и на поета Вазов с този труд, искала е да продължи делото му и да остави нещо достойно, твърди журналистката Елиана Митова:

„В това издание на Алманаха е много силно вниманието, което е отделено на духовната култура на България. Вътре е нейната собствена снимка, на сина ѝ – Павел Елмазов, има снимки на всички оперни звезди на България. Една част е подготвена на базата на статистика, но от сухата статистика може да се извадят много интересни изводи. Оказва се, че имаме страшно много столетници в един период на икономическа криза, в 20-те години на века – 1867 души. Освен това, четейки текстовете на професор Петко Наумов, създател на Висшето музикално училище, се научаваме за много интересни неща за създаването на новата българска опера, например, че Пенчо Славейков е бил против операта, ходил е да заключва стаите. Алманахът завършва с една много любопитна история за Минковата махала, създаване на селско стопанско в Северозападна България на група млади хора, които създават много интересен сорт грозде и отварят магазин в София. Изводът е, че винаги има изход, и от най-тежките моменти. И Евгения Марс събира всичко това в един том, художника на корицата е ученик на Мърквичка, неслучайно на корицата е изобразен лъв, символ на България.“

Евгения Марс е първата жена-драматург в Народния театър. Там поставя пиесите – „Магда“ и „Божана“. Била е много близка с великата актриса на Народния театър – Адриана Будевска. А в пиесите си е изграждала образът на жената бунтарка, независима и борбена. Марс е авторка на сборниците с разкази „Из живота“, „Лунна нощ. Разходка из Цариград“, „Белите нарциси“ и „Човекът в дрипи“. Вазов, се запознава с Евгения Марс 17 години преди смъртта си и ѝ посвещава множество стихове. Той често дава търсени от Марс литературни съвети.

Редактор на книгата „Пуловековна България“ е професор Милена Кирова. За личността на Евгения Марс и за алманаха „Пуловековна България“ чуйте в звуковия файл от журналистката и преводачка от испански език – Елиана Митова.

Снимки: издателство „Колибри“, Ангелина Грозева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32