Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино с думи – Епизод 20

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му страст винаги е била киното и се вълнува за всяка следваща роля.

За творческите предизвикателства и актьорските превъплъщения можете да чуете повече от Филип Аврамов в Епизод 20 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Филип Аврамов участва в документалния филм „Истории като на кино“ на режисьора Атанас Христосков, в който разказва повече за спомените си от старите софийски кина. Още тогава актьорът се влюбва в киното, като едни от най-любимите му филми са в жанра на уестърна.

Филмовият дебют на Филип е участието му в лентата „Лагерът“ на режисьора Георги Дюлгеров. Оттогава следват много филми, които се превръщат в много важни и катарзисни за актьора, като първата повратна точка в професионалния му път е „Писмо до Америка“. Срещите с хората в родопския край са незабравими за Филип и го убеждават в лечебната сила на музиката, която може да премине и през космоса.

Партньорството с Татяна Лолова започва от предаването „Врели-некипели“ и продължава във филма „Бартер“ и сериала „Домашен арест“. Възможността да работи съвместно с емблематичната актриса е изключително ценна за Филип и ярката ѝ личност оставя следа завинаги у него.

В епизода можете да чуете още любопитни размисли на Стефан Командарев за творчеството, системата на финансиране в България и предстоящите му проекти!

И още:

● Ролята на киното в детството на Филип Аврамов и спомените за старите софийски киносалони;
● Киното – най-голямата страст в професионалния път на Филип;
● Филмов дебют с роля в „Лагерът“ на Георги Дюлгеров;
● Участието в дебютния филм на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ – повратна точка за Филип Аврамов;
● Международният успех на „Раци“ от режисьора Иван Черкелов и предизвикателствата по време на творческия процес;
● Ролите на лошия в „Тилт“ и „Джулай“;
● „Кецове“, „Джулай“, „Бартер“ – морските пейзажи в творческата биография на Филип;
● Партньорството с емблематичната актриса Татяна Лолова;
● Концерт с песните на Тодор Колев;
● Участие в спектакли, вдъхновени от емблематични филмови ленти;
● Срещата с режисьора Виктор Божинов и умението да „увличаш хората“ във „Възвишение“;
● Рок музиката като носител на желание за промяна и бунт в „Голата истина за група „Жигули“;
● Творческата среща с режисьора Ивайло Пенчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20