Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино с думи – Епизод 20

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му страст винаги е била киното и се вълнува за всяка следваща роля.

За творческите предизвикателства и актьорските превъплъщения можете да чуете повече от Филип Аврамов в Епизод 20 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Филип Аврамов участва в документалния филм „Истории като на кино“ на режисьора Атанас Христосков, в който разказва повече за спомените си от старите софийски кина. Още тогава актьорът се влюбва в киното, като едни от най-любимите му филми са в жанра на уестърна.

Филмовият дебют на Филип е участието му в лентата „Лагерът“ на режисьора Георги Дюлгеров. Оттогава следват много филми, които се превръщат в много важни и катарзисни за актьора, като първата повратна точка в професионалния му път е „Писмо до Америка“. Срещите с хората в родопския край са незабравими за Филип и го убеждават в лечебната сила на музиката, която може да премине и през космоса.

Партньорството с Татяна Лолова започва от предаването „Врели-некипели“ и продължава във филма „Бартер“ и сериала „Домашен арест“. Възможността да работи съвместно с емблематичната актриса е изключително ценна за Филип и ярката ѝ личност оставя следа завинаги у него.

В епизода можете да чуете още любопитни размисли на Стефан Командарев за творчеството, системата на финансиране в България и предстоящите му проекти!

И още:

● Ролята на киното в детството на Филип Аврамов и спомените за старите софийски киносалони;
● Киното – най-голямата страст в професионалния път на Филип;
● Филмов дебют с роля в „Лагерът“ на Георги Дюлгеров;
● Участието в дебютния филм на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ – повратна точка за Филип Аврамов;
● Международният успех на „Раци“ от режисьора Иван Черкелов и предизвикателствата по време на творческия процес;
● Ролите на лошия в „Тилт“ и „Джулай“;
● „Кецове“, „Джулай“, „Бартер“ – морските пейзажи в творческата биография на Филип;
● Партньорството с емблематичната актриса Татяна Лолова;
● Концерт с песните на Тодор Колев;
● Участие в спектакли, вдъхновени от емблематични филмови ленти;
● Срещата с режисьора Виктор Божинов и умението да „увличаш хората“ във „Възвишение“;
● Рок музиката като носител на желание за промяна и бунт в „Голата истина за група „Жигули“;
● Творческата среща с режисьора Ивайло Пенчев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Вълов – щастлив поет

Марин Бодаков, Стефан Иванов и Петър Чухов са поетите, които застават зад тази стихосбирка, първата на Атанас Вълов. В ироничната му автобиография четем: „Роден в последните години на комунизма (1985 г.), прекарал турбулентния край на XX в. На тридесетина километра западно от София (в гр. Сливница, ако има нужда от такава конкретика), възпитаник на..

публикувано на 30.11.21 в 12:00

Спектакълът „Opera D'amore“ – опера на бъдещето

Невиждана досега сценична технология – 3D мапинг, виртуална реалност, съчетана с живо изпълнение на солисти, оркестър, хор и балет, както и магията на модерната звукова и визуална среда – всичко това в едно представление! Спектакъл, който  води в приказния свят на красивата оперна музика, написана за любовта.  Световната премиера на галаспектакъла..

публикувано на 30.11.21 в 10:40

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември. С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

„Бартълби” и желанието да не правиш нищо

Премиерният спектакъл „Бартълби” очаква първата си среща с публиката тази вечер от 19.30 часа в новия артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. В представлението участва актьорът Александър Митрев, а постановката и драматизацията са на Марий Росен по разказа "Бартълби, писарят" на американския писател Хърман Мелвил. Историята е за адвокат..

публикувано на 29.11.21 в 14:45
Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български..

публикувано на 29.11.21 в 11:15