Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво предвижда Реформа 11

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация
Снимка: Здравко Петров

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност.

Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната.

Стартъпите са стартиращи фирми с добър потенциал за растеж. Скейлъп пък са бързоразвиващите се дружества. Развитието на компании с висока пазарна оценка е важно за разширяването и утвърждаването на средната класа в страната. Това би помогнало и за повишаване на привличането на директни външни инвестиции, се сочи в обосновката на стратегическия документ, който в момента е пуснат за обществено обсъждане.

Темата коментира Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация и представител на Фонда на фондовете.

“Знаете, че в Плана за възстановяване става въпрос за много пари, но парите не са най-важното в него, колкото това, че те са обвързани с конкретни реформи.

Това, което виждаме в BESCO (Българската стартъп асоциация) – там са над 500 компании. Те са компании, които растат все по-бързо, но при много от тях така се развиват нещата, че не остават регистрирани в България, защото условията за правене на бизнес тук просто не са конкурентни.

Мечтата ни е да не сме наваксващи спрямо другите държави, а да сме изпреварващи. Как да създадем условия в България, така че там, където светът още не го е измислил с индустриите на бъдещето, България да е да от първите държави, която да предоставя добри условия."

Scale up Bulgariа

"Scale up Bulgariа се фокусира върху това да навакса част от тези изоставания, които имаме. Например Търговският ни закон е като за занаятчийница от ХIХ в., там ги няма много от инструментите.

България е държавата, която има най-нисък процент от хора, които изобщо възнамеряват някога да бъдат предприемачи и да имат собствен бизнес – под 4% от населението. Част от развиването на предприемаческата нагласа е да опиташ и въпреки че си се провалил, да опиташ отново. Законодателството ни е такова, че ако човек фалира, може до края на живота му да му е забранено да има бизнес. Няма друга развита държава, която да е толкова рестриктивна."

Целта на Реформа 11 е със 7 подреформи да осигури по-гъвкав начин, по който да работят компаниите.

"Много ключово нещо там е пенсионните ни фондове да могат да участват и да инвестират във фондовете, които подкрепят високотехнологичните компании, дяловите фондове."

Подробности за предвидените 7 етапа на Реформа 11 можете да чуете от Добромир Иванов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР