Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предвижда Реформа 11

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация
Снимка: Здравко Петров

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност.

Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната.

Стартъпите са стартиращи фирми с добър потенциал за растеж. Скейлъп пък са бързоразвиващите се дружества. Развитието на компании с висока пазарна оценка е важно за разширяването и утвърждаването на средната класа в страната. Това би помогнало и за повишаване на привличането на директни външни инвестиции, се сочи в обосновката на стратегическия документ, който в момента е пуснат за обществено обсъждане.

Темата коментира Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация и представител на Фонда на фондовете.

“Знаете, че в Плана за възстановяване става въпрос за много пари, но парите не са най-важното в него, колкото това, че те са обвързани с конкретни реформи.

Това, което виждаме в BESCO (Българската стартъп асоциация) – там са над 500 компании. Те са компании, които растат все по-бързо, но при много от тях така се развиват нещата, че не остават регистрирани в България, защото условията за правене на бизнес тук просто не са конкурентни.

Мечтата ни е да не сме наваксващи спрямо другите държави, а да сме изпреварващи. Как да създадем условия в България, така че там, където светът още не го е измислил с индустриите на бъдещето, България да е да от първите държави, която да предоставя добри условия."

Scale up Bulgariа

"Scale up Bulgariа се фокусира върху това да навакса част от тези изоставания, които имаме. Например Търговският ни закон е като за занаятчийница от ХIХ в., там ги няма много от инструментите.

България е държавата, която има най-нисък процент от хора, които изобщо възнамеряват някога да бъдат предприемачи и да имат собствен бизнес – под 4% от населението. Част от развиването на предприемаческата нагласа е да опиташ и въпреки че си се провалил, да опиташ отново. Законодателството ни е такова, че ако човек фалира, може до края на живота му да му е забранено да има бизнес. Няма друга развита държава, която да е толкова рестриктивна."

Целта на Реформа 11 е със 7 подреформи да осигури по-гъвкав начин, по който да работят компаниите.

"Много ключово нещо там е пенсионните ни фондове да могат да участват и да инвестират във фондовете, които подкрепят високотехнологичните компании, дяловите фондове."

Подробности за предвидените 7 етапа на Реформа 11 можете да чуете от Добромир Иванов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20