Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предвижда Реформа 11

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация
Снимка: Здравко Петров

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност.

Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната.

Стартъпите са стартиращи фирми с добър потенциал за растеж. Скейлъп пък са бързоразвиващите се дружества. Развитието на компании с висока пазарна оценка е важно за разширяването и утвърждаването на средната класа в страната. Това би помогнало и за повишаване на привличането на директни външни инвестиции, се сочи в обосновката на стратегическия документ, който в момента е пуснат за обществено обсъждане.

Темата коментира Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация и представител на Фонда на фондовете.

“Знаете, че в Плана за възстановяване става въпрос за много пари, но парите не са най-важното в него, колкото това, че те са обвързани с конкретни реформи.

Това, което виждаме в BESCO (Българската стартъп асоциация) – там са над 500 компании. Те са компании, които растат все по-бързо, но при много от тях така се развиват нещата, че не остават регистрирани в България, защото условията за правене на бизнес тук просто не са конкурентни.

Мечтата ни е да не сме наваксващи спрямо другите държави, а да сме изпреварващи. Как да създадем условия в България, така че там, където светът още не го е измислил с индустриите на бъдещето, България да е да от първите държави, която да предоставя добри условия."

Scale up Bulgariа

"Scale up Bulgariа се фокусира върху това да навакса част от тези изоставания, които имаме. Например Търговският ни закон е като за занаятчийница от ХIХ в., там ги няма много от инструментите.

България е държавата, която има най-нисък процент от хора, които изобщо възнамеряват някога да бъдат предприемачи и да имат собствен бизнес – под 4% от населението. Част от развиването на предприемаческата нагласа е да опиташ и въпреки че си се провалил, да опиташ отново. Законодателството ни е такова, че ако човек фалира, може до края на живота му да му е забранено да има бизнес. Няма друга развита държава, която да е толкова рестриктивна."

Целта на Реформа 11 е със 7 подреформи да осигури по-гъвкав начин, по който да работят компаниите.

"Много ключово нещо там е пенсионните ни фондове да могат да участват и да инвестират във фондовете, които подкрепят високотехнологичните компании, дяловите фондове."

Подробности за предвидените 7 етапа на Реформа 11 можете да чуете от Добромир Иванов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54