Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 години списание „Хемус“

Снимка: Институт Лист София

„Хемус“ – двуезичното списание за българска култура и обществен живот в Унгария – отбеляза 30-годишния си юбилей. Изданието е основано през 1991 година в Будапеща и се списва и поддържа от българската общност в страната.

„30 години не са малко. Сами по себе си, разбира се, те не са предмет на гордост, но не мога да сдържа радостта си, че доживяхме този юбилей“, сподели в ефира на „Какво се случва“ главната редактора на списанието – преводачката Светла Кьосева, която е част от него от самото му създаване.

Чрез авторски текстове на български и на унгарски език, разговори, интервюта и дискусии „Хемус“ представя родната ни култура в различните ѝ проявления – литература, театър, изобразително изкуство, музика и танц, история и обществен живот. На страниците на списанието, изпълнени с илюстрации на български художници, е отделено широко място и за българо-унгарските взаимоотношения вчера и днес.

Голяма част от преводачите, които пишат в „Хемус“, са поели своя път в света на езика именно от редакцията му. През 2013 година списанието получава и учредената същата година награда на Фонд „13 века България“ за българска медия по света.

„Въпреки че живеем и работим в Унгария, за нас приемът в България, в българските културни среди е изключително важен, защото така ние черпим и енергия, и вдъхновение. Много сме щастливи и се радваме на тяхното признание“, добавя още Кьосева.

„Хемус“ осъществява контакт между двете култури и дава възможност на авторите да общуват и работят по различни теми. Целта на списанието е да не се затваря в страниците си, а да достига до повече читатели, и то по различни начини.

Днес, когато въпросът за оцеляването на културните издания е почти с ясен отговор, списанието повдига дискусия по темата. Първо в Будапеща, а след това и в София. 

Към Светла Кьосева в този разговор се присъединиха Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник“, Пенка Ватова – директор на Института за литература и изследовател на културния периодичен печат, и Ласло Бедеч, унгарски лектор в СУ „Св. Климент Охридски“. Те обсъдиха пътищата, по които културните издания биха могли да разширят своята публика и въздействието си върху нея.

„Истината е, че колкото и да се разширява тази публика, ако изданията не получават достатъчно финансиране, те са обречени на загиване“, смята главната редакторка на „Хемус“. Според нея на този етап е невъзможно културните издания да се самоиздържат. И макар това да е преди всичко въпрос на културна политика на държавата, то не отменя задълженията и усилията на изданията да търсят път към читателите си."

„Тези разговори са предизвикани и от желанието на списание „Хемус“ да свери своя часовник с други подобни по задание поне издания и по някакъв начин да се позиционира в културния живот както на Унгария, така и на България“, каза още Светла Кьосева.

Повече от нея можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Институт Лист София
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Воев днес

„Трийсет години след смъртта му неговото недостигнало зрелостта си бъдеще  е наше настояще “ – пише Доротея Монова в предговора си към книгата „Непрочетено“ на Димитър Воев.  Стихотворения, снимки, факсимилета от краткия му живот.  Групата „Нова генерация“, от която той беше част, има все още хиляди фенове, но се оказва, че поезията на Воев не е..

публикувано на 02.12.21 в 16:35

Porn Flakes – картички от дигиталната реалност

Илюстраторката и преподавателка по керамика в НБУ Алина Папазова събра в колекционерско издание 170-те си картички,  "отразяващи най-доброто от социалните и масови медии през последната година".  Картичките преработват и увековечават в нов формат поредицата от кризи, сензации, политически сътресения, фалшиви новини и масови психози, с които всеки..

публикувано на 02.12.21 в 14:45

Мартина Апостолова за живота в театъра и отвъд

Мартина Апостолова – звездата ѝ изгря на небосвода на голямото европейско кино с първата ѝ роля във филма „Ирина“. Филмът получи над 20 награди от фестивали по целия свят и беше номиниран за Европейско откритие на Европейските филмови награди 2019 година, а самата Мартина е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале...

публикувано на 02.12.21 в 13:09
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Новият албум на Димитър Карамфилов – завръщане към любовта

Джазовото звучене и търсенето на спасение чрез музиката са в симбиоза в новия албум на Димитър Карамфилов. Темата за голямата и чистата любов e в основата на първото парче, което Димитър подготвя за албума – "Turn to Love". За записите на "Turn to Love" Карамфилов избира двама превъзходни инструменталисти от различни поколения и с различен бекграунд –..

публикувано на 01.12.21 в 12:45
Подкасти от БНР