Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Бохачек – първата българска Норма

Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини
Снимка: Държавна опера-Варна

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа, умеела също да шие добре.

Веднага след завършване на Музикалната академия в София сопраното постъпва в Русенската опера. Предлагат ѝ дебют в ролята на Неда от операта „Палячи“ на Леонкавало. По стечение на обстоятелствата, тя не прави нито една репетиция с оркестър. Въпреки това спектакълът бил твърде успешен.

През 1957 г. Мария Бохачек печели Златен медал на Младежки фестивал в Москва. Оценяват я величия като Тоти дел Монте, Тито Скипа и др.

През 1959 г., въпреки препятствията от Държавна сигурност, е изпратена на специализация в Италия при знаменития проф. Ричи. Там е и тенорът Тодор Костов, който ще бъде неин верен спътник както на сцената, така и в живота.

Мария Бохачек в ролята на Сантуца от „Селска чест“ на Пиетро Маскани на сцената на Русенската опрера, 1954 г.Мария Бохачек участва в първия конкурс за млади оперни певци в София през 1961 г., на който изгряват Асен Селимски, Маргарита Лилова, Стефан Циганчев, Павел Герджиков, Евелина Стоицева.

Същата година певицата става част от трупата на Варненската опера. Повече от две десетилетия съпружеската двойка Бохачек - Костов са абсолютните господари на варненската сцена. Тя е първата българска певица, превъплътила се в ролите на Норма и Ариадна през 1972 и 1975 г. Пее с голям успех в: „Княз Игор“, „Манон Леско“, „Андре Шение“, „Аида“, „Джоконда“, „Дама Пика“, „Цар Калоян“, „Бал с маски“, „Отело“, „Бохеми“, „Набуко“. Това, което е изключителното са броят спектакли – по 40-50 и дори по 100 представления за всяка от тези свръхтрудни сопранови роли. Само в „Трубадур“ Мария Бохачек е излязла на сцената повече от 160 пъти.


„...Мария Бохачек доказа по безспорен начин, че има не само великолепен глас, който майсторски умее да владее и води, но и актьорско дарование, с което предава всички човешки чувства по начин и със сигурност, каквито рядко се срещат.“ (в-к „Хет – Волк“ 1969 г., Белгия)

Освен в Белгия Бохачек е гастролирала и в Испания, Русия, Куба, Майорка, Турция...

Френският вестник „Критик“ под заглавие „Едно брилянтно изпълнение на „Трубадур“ пише: „...притежавайки качества на голяма певица и актриса, Бохачек предаде на ролята на Леонора един действително изключителен отпечатък”.

В предаването на 23 октомври от 20 часа ще звучат записи от Златния фонд на БНР (откъси от оперите „Норма“, „Трубадур“, „Джоконда“, „Тоска“, „Селска чест“, „Палячи“, „Момичето от запад“ и др.)

Снимки: Регионална библиотека - Русе, Държавна опрера-Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30