Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Корица на вокалната партитура, 1919 гЛибрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало

Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г.

Действащи лица и изпълнители:
• Заза, певица – сопран
• Анаиде, майка ѝ – мецосопран
• Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт
• Наталия, приятелка на Заза – мецосопран
• Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор
• Тото Дюфресне, дъщеря на Милио – говорна роля
• Каскарт, певец – баритон
• Бъзи, журналист – баритон
• Куртоа, директор на театъра – баритон

Първите изпълнители на „Заза“ от премиерата от 10.11.1900 г. в Милано: Едоардо Гарбин, Розина Сторкио, Руджеро Леонкавало, Клоринда Пини-Корси и Марио Самарко
Първо действие
Заза е обичана звезда от вариетето на театър „Алказар“ в Сент Етиен, провинциален град във Франция. Всички мъже я обожават с изключение на парижкия бизнесмен Милио Дюфрен, който предпочита съперницата ѝ Флориана. Но това събужда желанието на Заза. Тя отдавна е хвърлила око на упорития мъж и се обзалага с журналиста Бъзи, че ще успее да го накара да се влюби в нея много бързо. Милио също тайно я желае, но няма смелостта да се сближи с жена, привличаща страстите на толкова много мъже, а и се страхува за репутацията си. Заза започва да го ухажва и бързо го спечелва.

Второ действие
Двамата вече са близки и скоро Заза установява, че е дълбоко влюбена в Милио. Тя иска да се омъжи за него и да напусне театъра. Каскар ѝ предлага ангажимент в Марсилия. Разочарованието ѝ е огромно, когато сценичният ѝ партньор и бивш любовник Каскар ѝ казва, че е видял Милио в Париж с друга жена. Вбесена Заза веднага заминава за Париж.

Трето действие
Трето действие започва с прочутата ария на Милио (Oh mio piccolo tavolo ingombrato). Той с мъка разказва, че утре за последен път ще види своята любима Заза.
След това се преместваме пред дома му, където вече е пристигнала Заза придружена от Наталия. Тя нахлува в апартамента на Милио. Учудването ѝ е огромно, когато там намира само дъщерята на Милио Тото. Детето разказва на красивата непозната за майка си и, че скоро цялото семейство ще замине за Америка. Така Заза разбира, че Милио е женен. Прибира се мадам Дюфрен. Заза ѝ казва, че е сгрешила адреса и си тръгва.

Четвърто действие
Заза решава да не разрушава семейството на любовника си, защото си спомня, колко нещастна е била в детството си . Баща ѝ напуска майка ѝ Анаид, която след това се пропива.
Когато Милио идва при нея тя прекратява връзката им. Казва му че заминава с Каскар в Марсилия. Признава му, че знае за съпругата и дъщеря му и че е била в Париж в дома им. Милио е ужасно притеснен, но след като го кара да страда известно време тя му казва, че нищо не е казала. Заза приема, че няма да изживее любовта, за която е мечтала и ще остане без личен живот, а само като звездата на театъра.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05