Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Корица на вокалната партитура, 1919 гЛибрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало

Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г.

Действащи лица и изпълнители:
• Заза, певица – сопран
• Анаиде, майка ѝ – мецосопран
• Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт
• Наталия, приятелка на Заза – мецосопран
• Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор
• Тото Дюфресне, дъщеря на Милио – говорна роля
• Каскарт, певец – баритон
• Бъзи, журналист – баритон
• Куртоа, директор на театъра – баритон

Първите изпълнители на „Заза“ от премиерата от 10.11.1900 г. в Милано: Едоардо Гарбин, Розина Сторкио, Руджеро Леонкавало, Клоринда Пини-Корси и Марио Самарко
Първо действие
Заза е обичана звезда от вариетето на театър „Алказар“ в Сент Етиен, провинциален град във Франция. Всички мъже я обожават с изключение на парижкия бизнесмен Милио Дюфрен, който предпочита съперницата ѝ Флориана. Но това събужда желанието на Заза. Тя отдавна е хвърлила око на упорития мъж и се обзалага с журналиста Бъзи, че ще успее да го накара да се влюби в нея много бързо. Милио също тайно я желае, но няма смелостта да се сближи с жена, привличаща страстите на толкова много мъже, а и се страхува за репутацията си. Заза започва да го ухажва и бързо го спечелва.

Второ действие
Двамата вече са близки и скоро Заза установява, че е дълбоко влюбена в Милио. Тя иска да се омъжи за него и да напусне театъра. Каскар ѝ предлага ангажимент в Марсилия. Разочарованието ѝ е огромно, когато сценичният ѝ партньор и бивш любовник Каскар ѝ казва, че е видял Милио в Париж с друга жена. Вбесена Заза веднага заминава за Париж.

Трето действие
Трето действие започва с прочутата ария на Милио (Oh mio piccolo tavolo ingombrato). Той с мъка разказва, че утре за последен път ще види своята любима Заза.
След това се преместваме пред дома му, където вече е пристигнала Заза придружена от Наталия. Тя нахлува в апартамента на Милио. Учудването ѝ е огромно, когато там намира само дъщерята на Милио Тото. Детето разказва на красивата непозната за майка си и, че скоро цялото семейство ще замине за Америка. Така Заза разбира, че Милио е женен. Прибира се мадам Дюфрен. Заза ѝ казва, че е сгрешила адреса и си тръгва.

Четвърто действие
Заза решава да не разрушава семейството на любовника си, защото си спомня, колко нещастна е била в детството си . Баща ѝ напуска майка ѝ Анаид, която след това се пропива.
Когато Милио идва при нея тя прекратява връзката им. Казва му че заминава с Каскар в Марсилия. Признава му, че знае за съпругата и дъщеря му и че е била в Париж в дома им. Милио е ужасно притеснен, но след като го кара да страда известно време тя му казва, че нищо не е казала. Заза приема, че няма да изживее любовта, за която е мечтала и ще остане без личен живот, а само като звездата на театъра.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР