Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

13
Снимка: Monika Rittershaus/theater-wien.at

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“.

Действащи лица и изпълнители:
• Заза, певица (сопран) – Светлана Аксьонова
• Анаиде, майка ѝ (мецосопран) – Енкелайда Скоза
• Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио (контраалт) – Доротея Херберт
• Наталия, приятелка на Заза (мецосопран) – Джулиет Марс
• Милио Дюфрен, парижки бизнесмен (тенор) – Николай Шулкоф
• Тото Дюфресне, дъщеря на Милио (говорна роля) – Ливия Галенга
• Каскарт, певец (баритон) – Кристофър Молтман
• Бъзи, журналист (баритон) – Тобиас Грийхолг
• Куртоа, директор на театъра (баритон) – Паул Швайнестър
Хор „Арнолд Шьонберг“ с хормайстор Ервин Ортнер, Симфоничен оркестър на Австрийското радио, диригент Щтефан Золтеш.


„Заза“ е опера в четири действия от Руджеро Леонкавало с либрето на Карло Дзангарини и самия композитор.

Първото представление е в театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. под диригентството на Артуро Тосканини. Първата изпълнителка на Заза е Розина Сторкио, а Милио – Едоардо Гарбин. В следващите двадесет години тя е представена в много театри по света и има над петдесет постановки. Въпреки добрия прием най-големия си успех пиесата има през двайсетте години на миналия век в Метрополитен опера Ню Йорк, където главната роля изпълнява прочутата Жералдин Фарар. 

Всички добра познават „Палячи“, но „Заза“ остава в неговата сянка, въпреки че, както ще чуете и тук, отново има отношения между певци-актьори и техни почитатели и за разлика от „Палячи“ краят е щастлив. Със сигурност, когато се заслушате ще откриете много познати мотиви от „Палячи“.


Снимки: Monika Rittershaus/theater-wien.at
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР