Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„TANGOMACHINE“ – един човешки живот, разказан в танго за двама

Снимка: sfumato.info/tangomachine

„TANGOMACHINE“ е първият танцов танго-спектакъл у нас, който изследва в дълбочина естетиката на аржентинското танго. С него авторът, хореограф и изпълнител в спектакъла Ивайло Александров и партньорката му в танца Габриела Панчева изразяват величието на танца. За тях той не е просто национална култура на Аржентина или социален танц, който се танцува по т.нар. "милонги", а една истинска естетическа революция.

„Танго отдавна вече се е превърнал в алтернатива на всяко едно сценично действие. Той вече има своята екранна история, своята грандиозна композиторска и музикална история, своята хореографска и техническа история. Вече говорим за школи в аржентинското танго, които обуславят развитието му и бъдещата му значимост“, обясни в ефира на „Какво се случва“ Ивайло Александров.


Целта на „TANGOMACHINE“ е да обедини елегантността на класическото танго, наричано още Tango Milonguero, с екстравагантността на Tango Nuevo – тангото на младите, което е крайно непознато в България, за да покаже безграничността на танца. Спектакълът излиза от рамките на познатото, за да навлезе в дебрите на неизвестното и така да разчупи формата, представите и усещанията за тангото, дори с начина, по който се изпълнява.

„TANGOMACHINE“ е изграден на базата на съновидението и реалността. Той прелива от дигиталната форма към живото действие. Танцьорите се срещат с публиката едва на финала, когато екранът се вдигне и се осъществи първото пряко съприкосновение с духа на салона, в който танцуват.

„Постарали сме се да предадем в детайли танца във всяко едно отношение“, споделя Габриела Панчева. Тя твърди, че именно в дигиталната визия може да се изследва сложността на танца и да се наблюдават движенията на тялото.

Танцът е симбиоза между двама, а тангото е „сложен учебник за човешко живеене“. И макар да е една безкрайна импровизация, неговото основно правило се крие в безконтролната вяра в другия. Дамата до последно не знае какво се случва и разчита да бъде водена от своя партньор. Той ѝ задава знаци чрез движения по гърба, чрез раменете си и цялата структура на танца, а тя го следва. Накрая се стига до върховния естетически продукт – едно тяло се движи с четири крака и си подарява красотата от живота.

Ивайло Александров е на мнение, че именно това превръща и „TANGOMACHINE“ в уникален спектакъл:

„Той се занимава с проблема за взаимоотношенията между мъжа и жената. Всъщност разказва един човешки живот в буквалния и преносен смисъл на думата. С всичките перипетии и конфликти, с всичките очарования и с цялата тази доза привличане и отблъскване.“

Всеки от танците в спектакъла отразява даден житейски период в една връзка. Според публиката го прави дори по-добре от която и да било словесна конструкция.

Чрез танца Ивайло Александров и Габриела Панчева предават усещанията и емоцията си на зрителите, а те от своя страна ги разчитат и се припознават в тях. Това се случва един път в месеца на сцената на Театрална работилница „Сфумато“. Следващата дата е 18 ноември.

Повече за спектакъла и за магията на аржентинското танго можете да чуете в звуковия файл.


Снимки, видео – Театрална работилница "Сфумато", YouTube

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на художниците Алт в музея "Албертина" във Виена

В музея "Албертина" във Виена е показана изложба на Якоб Алт и неговите синове Франц и Рудолф. Художниците Алт – баща и двама синове – се числят към майсторите на акварела. Творчеството на тримата обхваща целия 19 век.  Творбите представят продължителен период от историята на изкуството от времето на стила бидермайер до изкуството около 1900 година...

публикувано на 26.11.22 в 11:15
Бойко Богданов

Лебедова песен

В епизод 476 "Трамвай по желание" запознава своята публика с експерименталния проект на режисьора Бойко Богданов по моноспектакъла на А. П. Чехов "Лебедова песен". Режисьорът използва този проект, за да разсъждава за човека, творчеството, изповедта, равносметката. И проглеждането. В предаването Богданов споделя и интересни факти от живота на..

публикувано на 26.11.22 в 09:05

Полина Герасимова: "Музико" превръща децата в магьосници

"Музико"  е музикален инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Уникалната му архитектура следва нуждите на незрящи деца, а технологичните му решения трансформират звук в светлина специално за глухи деца. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. Основната..

публикувано на 25.11.22 в 17:00

"Pattern Recognition" в галерия "Little Bird Place"

Галерия "Little Bird Place" обикновено свързва своите проекти с иновации в областта на художествените изяви, с връзката наука – изкуство, с природата и натурата, като предмет на изследване, към активността на живата и неживата материя.  В този смисъл експозицията, която се представя в момента, със заглавие "Pattern Recognition", участниците ще обяснят..

публикувано на 25.11.22 в 16:50

Танцово-музикален пърформанс "Луната е на всички"

"Луната е на всички" е танцово-музикален спектакъл, който поставя на сцената въпроса за социалната кауза за равенството между всички деца . Проектът е финансиран от Агенцията за хора с увреждания, в който участват деца и младежи с проблеми в развитието, в риск, както и техни "нормотипични” връстници.  Темата на представлението се базира на..

публикувано на 25.11.22 в 15:10