Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лилия Балева: Няма как да научиш от компютър как се държи длето

| обновено на 25.10.21 в 10:23
Лилия Балева-директор на НГПИ “Свети Лука“,София
Снимка: Ани Петрова

Средното образование в сферата на приложните изкуства у нас и какво се случва с учениците по време на пандемия?

Темата коментира в “Нашият ден“ Лилия Балева, директор на Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”.

“Изпадаме за трета година в ситуация, в която се налага да преминем към електронно обучение. Аз съм директор на професионална гимназия.

Има значение дали училището е общообразователно, или професионално. В общообразователното детето така или иначе може вкъщи да отвори учебниците и да почете. В професионалните гимназии в часовете по специалностите няма как да го научиш от компютъра –  да държи длетото, да дълбае дървото, да кове в метала или да отлива. Как да го научим как се работи със стъкло, ако то не види и не хване.

Моите колеги в момента правят невероятни усилия – какво ли не измислят, за да могат да показват на учениците. За тях е трудно, когато са в ателието и аз съм до тях, какво остава само с гледане.

Може би трябва министърът да се обърне към специалисти в сферата на професионалните училища.

В Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука” се изучават специалности, които не се изучават на друго място.

За професионалните гимназии от тази година вече е задължителна втората матура, която е именно професионална. Втората задължителна матура по професията се състои от две част – едната е теоретична, но практическата част е изпълнение на т.нар. дипломна работа – проект, приет от художествен съвет.

Обръщам се към министъра на образованието с молба да се консултира и с нашето министерство, в което имаме късмет да имаме художник министър, който ще разбере точно за какво става въпрос. И да се потърси някакъв начин – дали с удължаване на една–две седмици, изтегляне на матурата по назад.

Аз преподавам “Текстил“, учениците ми бяха стигнали до изпълнение с материал. Сега ще прекъснем това, защото те не са в ателието. Ще трябва да ги карам известно време да проектират следващата задача. Те са девети клас, а не са опитали как се изпълнява тази техника всички, така че да могат и да знаят какво да проектират за следващата задача. Но ще продължим да се борим с обяснения, така че да са готови и когато се върнат в училище, да започнем само с изпълнение.

Чуйте Лилия Балева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Бехар: Младите жени в българската наука имат изключително силни позиции

За 11-и път ще бъдат връчени наградите „За жените в науката“ – един от най-престижните научни конкурси у нас.  Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро . Парите ще подпомогнат изследователската им работа у нас. Най-голям брой научни кандидатури традиционно са получени от сферата на биологията. „За жените в науката“ е..

публикувано на 02.12.21 в 12:06

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова , координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”. "Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Виктория Викторова

Българка взе европейско отличие за най-значим предприемач под 40 години

Виктория Викторова е една от 40-е бизнес лидери под 40-годишна възраст, селектирана в наградите „Business Elite” за тази година, за Югоизточна Европа.  Тя получи престижната европейска награда за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка . Призовете..

обновено на 02.12.21 в 07:52

Картини връщат към личността на загиналата телевизионна икона Татяна Титянова

Картините на легендарната телевизионна говорителка Татяна Титянова за първи път 33 години след нейната кончина бяха показани в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата се наричаше "Жажда за живот". "Сестра ми, Татяна Титянова, подготвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът ѝ бе запечатан, повечето от..

публикувано на 02.12.21 в 07:50

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17
Подкасти от БНР