Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 26 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 22 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
Съвременна израелска литература и екранизации – гост: писателят Ешкол Нево

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Рафаел Имберт квартет, състоял се на 27 март 2021 в Париж.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на Радка Алексова, трио - Зорница, Груйчо Дочев, Дим Русев и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Можете да слушате автентични мелодии, полки, маршове и качествен уърлд от република Чехия. Участват: местни духови оркестри, ансамбълът на Мартин Крижо, формация „Ходски Соубор“, група „Безобратри“ и др.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Кой е по-хитър“, по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Ян-пухеният юрган“ от Афанасиевич и Легут

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден
На Димитровден: за храма на Св. Димитър Солунски в Солун – основно средище на култа към светеца и паметник на световното културно наследство
• Строителство по време на пандемия – когато всичко поскъпва, а финансирането е несигурно. На професионалния празник на българските строители – не съвсем празнични размишления за състоянието и перспективите пред бранша. Събеседник: представител на Камарата на строителите в България.
• Главен герой: навръх Димитровден гост е един именник – Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР
• Минути на редактора: Музикотерапевтът Цветина Панайотова и мястото на нейната специалност в лечението на пациентите на Александровска болница • Образованието влиза в час
• Дистанционното обучение и тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие. Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейната среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо хората, станали свидетели на насилие над деца се страхуват да подадат сигнал? Каква е превенцията и проспиваме ли ценно време, в което тези неща се случват покрай нас? Общността в България достатъчно заинтересована и чувствителна ли е по тези въпроси и защо не е, ако това е така? Какъв отпечатък оставя след себе си физическото и психо-емоционалното насилие върху децата.
Събеседници: Пламена Николова, Национална мрежа за децата; Гергана Крумова, училищен психолог, Георги Иванов, експерт в Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Преслава Виденова за поетичния си дебют „Постоянна експозиция“, издаден след спечелването на „Златното яйце“.
• На театър вместо на бар - Александър Мануилов от Радар София за българската премиера на представлението „Телепатичния бар“.
• Метеор представят „Маелстрьом“ - театър на стихиите и нова серия от събития през ноември.
• Пазар на копнежа: земен/небесен – съвременното изкуство на Илиенци.
• Валентина Шарра с изложба скулптура в Галерия „Структура“.
Роман Кисьов за новата си книга с кратки истории „Насън и наяве“.
• Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра“ от Шекспир в ДТ-Ловеч.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: За думите
• Предаването ще бъде посветено на Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Ще участва доц. Васил Кондов, преподавател в Тараклийския университет, Молдова, автор на книги за местните български говори; Олег Косих - директор на фонд „Български дух“ в Молдова; Галин Георгиев - съпредседател на дружество „Родолюбец“.
• Игрословица: от говора на бесарабските българи
• Всичко за образованието: проблемите около 103 постановление и „постоянно пребиваващите“ българи от чужбина, които искат да продължат с магистратура

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Радиоенциклопедия „По следите на дима“
Епизод 4 – Дим и метафора
В метафоричния епизод на радиоенциклопедията „По следите на дима“ се впускаме по следите на любовната връзка между изкуството и дима.
Как присъства и отсъства тютюнът от литературния ни канон и как става „гузна митологема“? Как седмото изкуство използва богатия потенциал на дима да скрива и да разказва, да изгражда образ и да отлага. Иконичните образи от целулоидните ленти, френската Нова вълна, филмите за правене на кино - всички те са немислими без дима.
Какво загуби киното от това, че спря да „издишва страдание и да вдишва надежда“.
Тютюневите следи в изкуството проследяваме с помощта на професор Никола Георгиев, с изкуствоведката Весела Ножарова, режисьорката Ани Йотова, фотографката Ива Петкова и тромбониста Велислав Стоянов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
В търсене на автентичното:
• „На око“ – проект на Рори Милър, американец, живеещ у нас, който събира автентичното кулинарно наследство на България
• „Календар-речник“ – Сдружение „Българска история“ издава 364 стари и диалектни думи под формата на календар
• „По дирите на думите“ с Виктория Бешлийска, която съживява архаични думи в своя блог

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Представяне на изпълнителите, участващи в класацията за октомври

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Представяне на програмата за лечение на зависими на Движението „Път към свободата“.
Програмата включва: 12 стъпки: духовно образование, дневен режим, терапия с труд, спортна терапия – индивидуално и в отбор, арт-терапия, както и развитие на личността чрез тренинги, семинари, определяне на призванието и смисъла на живота, изучаване на чужди езици и други обучения.
Разговор с: Дмитрий Карпов – представител на „Път към свободата“ в България и ръководител на рехабилитационните центрове и групи за срещи с близки на зависими „Път към свободата“ и Диян – бивш наркозависим, в момента лидер на група за помощ за зависими.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
Изпълнения на ансамбъл „Ла фонте музика“, ръководен от Микеле Пазоти. Песни на американската рок група „Мистър Мистър“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Милен Чавров – историята на ХИВ/СПИН в България, съдбата на хората замесени от самото начало в този проблем. Разговорът няма да..

публикувано на 05.12.21 в 09:59

Неделя, 5 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Мишо Бъжев, Володя Стоянов, Ивелина Димова и други...

публикувано на 04.12.21 в 09:25

Събота, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: младата българска банда „Imbecile“, която наскоро пусна своето дебютно EP. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Ще върнем времето назад с 40 години чак до 1981 г., когато „Стикс“ издават..

публикувано на 03.12.21 в 16:31

Петък, 3 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Най-новото попълнение на свободната театрална сцена Фондация „Театър НОКС“ ще гостува в пространството за „Свободни съчинения“. Сполучливият тандем на актрисата..

публикувано на 02.12.21 в 18:35

Четвъртък, 2 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада”, а природата – вечна! Разговор с доц. Димитър Попов и с екип експерти по морска флора и фауна. Акценти: актуално състояние на българската черноморска..

публикувано на 01.12.21 в 14:42
Подкасти от БНР