Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов
Снимка: БНР

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат авторитет в тази област – майсторa на звуковата иконопис, диригентa, теологa и педагогa – проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

Той е роден през 1950 г. в София в семейство с утвърдени традиции в духовната сфера. Неговият баща – отец Стефан Савов служи в патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“, дядо му и прадядо му също са свещенослужители, а музиката е неизменен спътник на семейството. Затова не е случайно, че, по думите на самия М. Попсавов, той иска да бъде музикант още от дете. Първото осезаемо разгръщане на музикалната му дарба се проявява, когато той е ученик в Духовната семинария „Св. Йоан Рилски“, където е избран от своя преподавател за диригент на семинарния хор. За този първи плодотворен период на личностно и духовно израстване Мирослав Попсавов споделя:


След завършването на семинарията, а впоследствие и Духовната академия (днес Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“), Мирослав Попсавов постъпва и в Националната музикална академия, където завършва хорово дирижиране при големия български музикант проф. Васил Арнаудов. Паралелно с това ръководи смесения хор при руския храм-подворие в София „Св. Николай Мирликийски“, Хорa на софийските девойки и мъжките хорове „Славяни“ и „София“, а впоследствие основава смесения Софийски ортодоксален хор. От 2000 г. до момента е главен диригент на катедралния хор при столичния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Като диригент Мирослав Попсавов активно концертира с ръководените от него хорови състави във Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Испания, Съединените щати и Канада и е носител на отличия от български и международни хорови конкурси. Богатата му дискография включва над 10 компактдиска, издадени от български и чуждестранни звукозаписни компании, предлагани в цял свят и излъчвани по световните медии.

Като професор по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Мирослав Попсавов възстановява дисциплината „Църковна музика“ – предмет, преподаван в академията още преди 1944 г. от асистента на Добри Христов – Ангел Попконстантинов, с изучаване по онова време и на източно-невмена нотация. Педагогическият опит на проф. Попсавов получава заслужено признание и извън границите на България – през 2006-07 той е поканен да изнесе демонстрационен курс и концерт с източноправославна църковна музика в Илинойския университет. За това събитие и признание на авторитет той споделя:


За всеотдайността на проф. Мирослав Попсавов като учител и творец, свои мисли, спомени и благопожелания споделят в предаването четирима от неговите студенти, днес утвърдени и активно работещи диригенти и преподаватели в България и чужбина: доц. Сергей Павлов – диригент и преподавател в САЩ, Жорж Димитров – диригент на Софийската опера и балет, Кръстин Настев – диригент на Регионалния филхармоничен хор „Мадрид“ и д-р Георги Еленков – преподавател в НМА.

През 2015 г. с решение на Светия синод на Българската православна църква Мирослав Попсавов е удостоен от Негово светейшество българския патриарх Неофит със званието „Протопсалт на БПЦ“ за принос към църковнопевческото дело. Носител е и на най-високото отличие на Министерството на културата на Република България „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40
Подкасти от БНР