Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов
Снимка: БНР

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат авторитет в тази област – майсторa на звуковата иконопис, диригентa, теологa и педагогa – проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

Той е роден през 1950 г. в София в семейство с утвърдени традиции в духовната сфера. Неговият баща – отец Стефан Савов служи в патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски“, дядо му и прадядо му също са свещенослужители, а музиката е неизменен спътник на семейството. Затова не е случайно, че, по думите на самия М. Попсавов, той иска да бъде музикант още от дете. Първото осезаемо разгръщане на музикалната му дарба се проявява, когато той е ученик в Духовната семинария „Св. Йоан Рилски“, където е избран от своя преподавател за диригент на семинарния хор. За този първи плодотворен период на личностно и духовно израстване Мирослав Попсавов споделя:


След завършването на семинарията, а впоследствие и Духовната академия (днес Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“), Мирослав Попсавов постъпва и в Националната музикална академия, където завършва хорово дирижиране при големия български музикант проф. Васил Арнаудов. Паралелно с това ръководи смесения хор при руския храм-подворие в София „Св. Николай Мирликийски“, Хорa на софийските девойки и мъжките хорове „Славяни“ и „София“, а впоследствие основава смесения Софийски ортодоксален хор. От 2000 г. до момента е главен диригент на катедралния хор при столичния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Като диригент Мирослав Попсавов активно концертира с ръководените от него хорови състави във Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Испания, Съединените щати и Канада и е носител на отличия от български и международни хорови конкурси. Богатата му дискография включва над 10 компактдиска, издадени от български и чуждестранни звукозаписни компании, предлагани в цял свят и излъчвани по световните медии.

Като професор по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Мирослав Попсавов възстановява дисциплината „Църковна музика“ – предмет, преподаван в академията още преди 1944 г. от асистента на Добри Христов – Ангел Попконстантинов, с изучаване по онова време и на източно-невмена нотация. Педагогическият опит на проф. Попсавов получава заслужено признание и извън границите на България – през 2006-07 той е поканен да изнесе демонстрационен курс и концерт с източноправославна църковна музика в Илинойския университет. За това събитие и признание на авторитет той споделя:


За всеотдайността на проф. Мирослав Попсавов като учител и творец, свои мисли, спомени и благопожелания споделят в предаването четирима от неговите студенти, днес утвърдени и активно работещи диригенти и преподаватели в България и чужбина: доц. Сергей Павлов – диригент и преподавател в САЩ, Жорж Димитров – диригент на Софийската опера и балет, Кръстин Настев – диригент на Регионалния филхармоничен хор „Мадрид“ и д-р Георги Еленков – преподавател в НМА.

През 2015 г. с решение на Светия синод на Българската православна църква Мирослав Попсавов е удостоен от Негово светейшество българския патриарх Неофит със званието „Протопсалт на БПЦ“ за принос към църковнопевческото дело. Носител е и на най-високото отличие на Министерството на културата на Република България „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25