Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 30 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Гости: група „Caliberty“.
В студиото ще гостуват басиста Антон Пиперов и вокалиста Джейми Рашед (вече добре познат с участието си в новия сезон на „Гласът на България“).

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Атмосферичен прогресив метъл рок – „Евъргрей“

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Магда Пушкарова, Даниел Спасов, Димитър Лукарски, Петко Радев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в земенското село Дивля.
Разкази за историята и настоящето на населено място, за читалищните дейности, за делниците и празниците, поминъка и проблемитe на жителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Яйцето на света: разказ за древните вярвания за горите и вълшебните ѝ обитатели.
• Домашен любимец: как да отглеждаме таралеж вкъщи.
• История на изкуството за деца: петроглифи в Южна Америка, Никола Боало.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„За лошите болести, хапчетата и академиците” – разговор в няколко сюжетни линии с участието на проф. Иван Гаврилов, проф. Таня Бенишева и новите академици на БАН в област „медицински науки”. Тематични акценти: изводи от кампанията за борба с рака на гърдата, лекарствената регулация у нас и по света, реализираните мечти на двама доктори...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Едно ранно предложение за спорт и здравословно прекарване – велокрос на Sofia Morning Run - десето издание в Борисовата градина. Разговор с Еленко Еленков, председател на Спортен клуб „Бегач”.
• „Празник на смилянския фасул” - едно пътешествие до с. Смилян, където по традиция се провежда конкурс за пана от смилянски фасул. Разговор с Илия Годев, секретар в Народно читалище „Асен Златаров 1927”.
• В навечерието на Хелоуин разговор с Калина Валериева – професионален гримьор. Какви изображения предпочитат клиентите, засилен ли е интересът към този небългарски празник, каква е възрастта на желаещите да се преобразят на този ден?
• От другата страна: разговор с Огнян Димов.
• Семейни маршрути: разходка до местността Широковско кале в долината на река Русенски Лом, където наскоро завършиха разкопките на средновековна крепост. Какво откриха археолозите и как се обогатиха познанията за бита и живота на старите българи? Разговор с Деян Драгоев, ръководител на разкопките.
• Екология за най-малките – ще разкажем на децата как ще бъдат почистени дивите плажове на Синеморец от местностите „Липите” до „Листи”. Това ще се случи в навечерието на 31 октомври – Световен ден за опазване на морета и океани.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват дистанционно братята Пресиян и Теодор Петрови- хлебопроизводители. Те са млади и успешни, усвоили занаята от далечни кътчета на планетата, а дали е лесно да се съчетае близката роднинска връзка с печеливш бизнес –чуйте разговора с нашите гости.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува изтъкнатият цигулар – проф. Минчо Минчев.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата, начин на употреба
Прагматизъм и въображение: футуристични посоки в българската научна фантастика
Събеседници: Елена Борисова и Николай Генов
Разговор за научната фантастика, мислена като „отгатващ“ или „провиждащ“ жанр. Художествената образност, която прави, от една страна, социални и технологични прогнози, а от друга – разгръща смели хипотези за самата човешка душевност. Разговор за жанра на границата между теоретичното и художественото, между познанието и естетическото.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
Бибоп 3 част – Кени Кларк и Макс Роуч
Кени Кларк заедно с Макс Роуч са част от музикантите, направили много в бибопът като част от джаз импровизацията по стълбицата на нейното развитие. Всъщност именно бибопът поставя началото на модерния джаз през 40-те години на миналия век. Променяйки коренно изразните средства на господстващия тогава суинг, бибопът дава възможност на джазмените да изявяват личността си и да превърнат своята музика в пълноценно изкуство. Важна роля за това играят два джаз клуба– „Минтън плейхаус“ и „Монроус“. Тези две сцени са използвани от музикантите за експериментални лаборатории, времето е 1941-1945 година. Музиката им представлява не особено хомогенна смес от дълги сола, дисонанси, необуздана ритмична секция, накъсана мелодична линия. Разбира се, всичко това провокира вълна от недоволство, но това е така винаги с новите течения в изкуството.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
1-ви ноември – Ден на народните будители
От 1923 г. 1-ви ноември е окончателно определен за общонароден празник, след подписване на Закона за празниците и неделната почивка от Цар Борис III, в който официално е добавена и тази дата, като Ден на народните будители. Отбелязването на този ден, с почит към големите български книжовници и революционери, положили основите на съвременна България, от 1945 г. до 1992 г. е заличено от българския празничен календар. Празникът е възобновен от проф. Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Булгария“.
И не можем да не си зададем въпроса какъв е образът на българския будител днес, каква е неговата роля, кой е той..? А може би една радиопрограма като „Христо Ботев“ – програма за култура и образование на Българското национално радио – е с най-значим „будителски“ принос в нашето модерно и вече и тревожно време…?
За това разговаряме в предаването с Митко Новков – директор на програма „Христо Ботев“

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Да изключим тока, и без това е скъп! Една прима ънплъгд до светлината на свещта. Чиста музика, в която човешкият глас е над всичко.
• Искрено и лично, от 1 л.ед.ч., първата – и все още единствена дама на българския рок, Милена Славова за:
• Горещия си албум „Милена акустик“, своеобразно издание Дъ best (премиера в ефира на програма „Христо Ботев“ в навечерието на Деня на будителите)
• Новото попълнение в групата ѝ
• Химна на моторджиите
• Недонаписаната ѝ книга
• Феновете
• Музиката, която слушат по-младите
• Не ѝ ли е омръзнало да свети като крушка след толкова години? И доколко нерви са ѝ останали в новото, още по-зло време?
• Какво ѝ предстои в близък план и в по-далечно бъдеще?
Плешивото куче споделя компанията на колоритните домашни любимци на певицата в Княжево и зарежда в плейлиста стари и златни, но абсолютно нови хитове - на корем..

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Епизод 436 – „Следобедна разходка с дядо Вазов“
Гост: литературоведът, документалист и писател Катя Зографова, един от изтъкнатите изследователи на Иван Вазов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Памет за 1913“ от Петър Маринков

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Културен туризъм: Римски императори, войводи, революционери, художници – това са героите, за които споменава Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей в Кюстендил. С него говорим не само за музейни сбирки, но и за светилища, крепости, пещери, водопади и манастири в района, който има богата история.
• Маршрути: Историята на една църква в Родопите – каква е била старата технология за изливане на камбана, как местните хора от Давидково си поръчват свещеник, за да служи в храма и колко християни има днес в това родопско село. Разказ на бившия учител Петър Киряков, който се грижи за храма. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Разговор с тенора Аврам Андреев – един от основателите и дългогодишни солисти на Пловдивската опера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35